Catalunya Diari

La JEC adverteix que les paperetes en blanc que s'han rebut a les llars seran considerades com a vot nul

Paperetes electorals.
Imatge d'arxiu de paperetes electorals en un col·legi. | Laia Solanellas

La Junta Electoral Central (JEC) ha advertit aquest diumenge que les paperetes en blanc que la Generalitat ha enviat -juntament amb la resta d'opcions per a aquest 14-F- als domicilis de tota la ciutadania seran considerades com a vot nul, i no vot en blanc. L'àrbitre electoral recorda que l'article 96.5 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) estableix que «es considera vot en blanc el sobre que no contingui papereta», i «no es preveu la confecció de paperetes en blanc». Per tant, segons la JEC, «la introducció d'un paper en blanc ha de ser qualificada com a vot nul» i «si bé el vot en blanc és una opció del lector, ha de ser manifestada a través de les formes que estableix de manera taxativa» aquest article.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La JEC desestima d'aquesta manera la petició que havia fet la Generalitat de Catalunya perquè es considerin vàlids els vots emesos mitjançant les paperetes en blanc que havia inclòs als enviaments realitzats als ciutadans.

Poca participació aquest diumenge

La participació a les eleccions del 14-F fins a les 18.00 hores d'aquest diumenge és del 45,7%, 22 punts menys que les últimes eleccions del 2017. Girona és la demarcació on s'ha registrat més participació fins ara, amb un 47,1%. A l'altra cara de la moneda hi ha Tarragona, amb només un 42,8%. A Barcelona, s'ha registrat un 45,9% i a Lleida, un 46,2%. Amb relació a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2015, la participació fins a les 18.00 hores ha caigut 20 punts.

El Govern de la Generalitat ha atribuït el descens en la participació al context de la pandèmia, el fet que s'ha destinat la franja de 9.00 a 12.00 hores a la gent gran i persones de risc i a l'increment del 350% del vot per correu. Així ho ha indicat el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Participació, Bernat Solé, que ha afirmat que, malgrat tot, la baixada és «assimilable» a la d'altres conteses electorals internacionals celebrades també durant la pandèmia. Solé ha dit que és «aviat» per fer una anàlisi profunda, però ha recordat que el volum més gran de ciutadans estaven cridats a votar entre les 12.00 i les 19.00 hores.


Comentaris

envia el comentari