Vedella Bourguignon, estofada al forn

La recepta de la setmana de la mà de Dolors Mateu
Vedella Bourguignon, estofada al forn.
Vedella Bourguignon, estofada al forn. | Dolors Mateu

El Boeuf bourguignon o bou a la borgoñona, plat de la cuina francesa, deu el seu nom als seus dos ingredients principals, bou i vi de Borgonya, encara que se sol a fer amb vedella i amb un bon vi negre. És un estofat que es comença als fogons i acaba fent-se al forn.

 

Ingredients per a 5-6 persones

1 kg de carn de vedella tallada a daus

200 gr. de cansalada

2 grans d'all

1 ceba

1 pastanaga

1 porro

2 cullerades de farina

300 cc. de vi negre de qualitat

500-600 cc. de brou de vedella

1 cullerada de concentrat de tomàquet

1 fulla de llorer

1 pessic de farigola seca

Sal, julivert

1 cullerada de mantega de porc

Oli d'oliva verge extra

400 gr. de xampinyons

200 gr. de cebetes franceses congelades

 

Elaboració

En una cassola que pugui anar al forn poseu una mica d'oli i la mantega de porc, salteu la cansalada tallada a tires o daus. Reserveu.

 

Daureu la carn de vedella. Reserveu.

 

En aquest greix afegiu la ceba, el porro i l'all picats, passats un parell de minuts, poseu la pastanaga pelada i tallada a rodanxes cuinant el conjunt uns 8-10 minuts.

 

Tireu la farina, remeneu tot bé i afegiu el vi remenant una altra vegada.

 

Incorporeu la cansalada i la carn reservades, el concentrat de tomàquet, el llorer, farigola, una mica de sal i el brou que ha de cobrir la carn.

 

Porteu a ebullició a foc lent, tapeu la cassola i poseu al forn preescalfat a uns 150-160º durant un parell d'hores.

 

Guarnició

En una paella amb una mica d'oli salteu els xampinyons nets i trossejats amb una mica de sal durant uns 8-10 minuts. Reserveu.

 

En aquesta mateixa paella daureu les cebetes descongelades i escorregudes. Reserveu.

 

Quan hagi transcorregut el temps de cocció de la carn al forn afegiu la guarnició.

 

Abans de servir escalfar al forn a uns 160º mínim mitja hora, escampar-hi julivert picat i rectifiqueu de sal.

 

L'apunt

Imprescindible fer-ho d'un dia per l'altre, guanya moltíssim en sabor i la carn queda molt tendra.

 

Aquesta i moltes receptes més les podràs trobar al Blog de cuina de la Dolorss. En aquest espai, la Dolors et presenta plats de totes les varietats, per a tots els gustos i de diferents elaboracions. Tan si ets un apassionat de la cuina, com si acabes d'endinsar-te, no et perdis els seus consells i comença ja a seguir-la. Nosaltres, t'esperem la setmana vinent amb una nova recepta. Encenem els fogons?