Catalunya Diari

10 consells per allargar la vida de les roses de Sant Jordi

Escollir un bon recipient, una bona temperatura ambient i d’aigua, i la prova del pessic són alguns bons deures a fer el 23 d’abril
Imatge d'arxiu d'una rosa de Sant Jordi. | Cedida

Les roses de Sant Jordi envaeixen les llars catalanes durant la diada. El Gremi de Floristes de Catalunya preveu que aquest 23 d'abril es regalaran 6 milions de flors. Un fet que sol preocupar és la curta vida d’aquests obsequis: la gran majoria de roses es fan malbé en pocs dies. 'El Periódico' publica una sèrie de consells molt fàcils a seguir per allargar-ne la conservació.

La llista de consells és la següent:

- Escollir bé el lloc de venda. La millor opció és acudir a floristeries professionals. «Els floristes saben com allargar el procés de maduració de la rosa. Les flors han de guardar-se a un refrigerador a 8 o 6 graus per conservar la frescor. Això no és possible a les paradetes del carrer, ja que els hi dóna massa el sol i és probable que es facin malbé abans», explica Joan Guillén. President del Gremi de Floristes de Catalunya.

 

- Fixar-se en la tija. A més d'escollir el color i la decoració és important fixar-se en la tija. Per millorar l'absorció d'aigua de la rosa, el final de l'esqueix de la flor ha de tenir un tall transversal.

 

- La prova del pessic. Una bona forma per saber si la rosa es troba en bon estat, és pessigar l'àrea on els pètals s'uneixen a la tija. Ha d'estar ferm al tacte, si no ho està i a més es troba humida, la rosa estarà malbé.

- Retallar l'esqueix. Abans de posar les roses a un gerro, s'ha de retallar de nou la tija sota de l'aigua, ja que evitarà que entri aire per la part inferior de la flor. Amb unes tisores és possible fer malbé la tija per tant és recomanable emprar un ganivet o unes tisores especialitzades de podar.

 

- La temperatura de l'aigua. Al rebre la rosa i arribar a casa, és primordial posar-la en aigua immediatament sense l'adornament. L'aigua no ha d'estar gaire freda. Si la rosa passa molt temps sense aigua, es farà malbé més aviat.

 

- No hi poden haver fulles sota l'aigua. La part de la tija que estigui submergida ha d'estar lliure de fulles, ja que es poden podrir i acumular bacteris que contribueixen a deteriorar la rosa. Joan Guillén afirma que si això s'evita cada 2 o 3 dies, la rosa pot durar fins a 10 dies.

 

- Un bon recipient. Rentar el gerro amb aigua calenta i sabó és suficient. A continuació, s'han d'omplir les tres quartes parts del recipient amb aigua tèbia i introduir-hi la rosa de manera que el final de la tija no toqui per complet la superfície del gerro, així facilitarem l'absorció de l'aigua.

 

- Evitar la calor. Cada dos dies és molt important canviar l'aigua del gerro, però a més s'han d'evitar les finestres solejades i la calefacció. De nit es poden guardar les roses a la nevera.

 

- Adob. Es poden afegir nutrients per a flors o ¼ de cullerada de clor a l'aigua.

 

- L'aspirina. L'àcid acetilsalicílic ajuda a controlar el nivell de bateries.Comentaris

envia el comentari