Catalunya Diari

270 propostes per viure la Festa Major de Maig de Lleida

270 propostes per viure la Festa Major de Maig de Lleida| Redacció - Fotografia: Jan CortésEl pregoner de la Festa Major de Maig serà el filòleg lleidatà Sebastià Serrano (Bellvís, 1944), un gran comunicòleg de Lleida que serà l’encarregat de pronunciar el pregó amb què la ciutat de Lleida celebra la diada del seu patró, Sant Anastasi. Les flors de lis, com a símbol identificatiu de la ciutat des de l’antiguitat i, també, com a referència explícita a la primavera i a la vida, són les protagonistes del cartell de la festa major d’enguany que, sota el nom 'Les flors també busquen horitzons', és obra de l’artista Joan Pere Massana (Pons, 1968). Massana, qui compta amb una dilatada experiència internacional i la seva obra està present en més de 19 col·leccions públiques i privades d’arreu, ha explicat que es tracta d’una obra oberta, impactant i dolça, que evoca el sorgiment i l’esclat de la primavera.

Els elements de cultura popular tornaran a ser els grans protagonistes de la festa, prenent els carrers en la tronada i en la sortida del pregó amb l’arrencada del seguici popular. La tinenta d’alcalde i regidora de cultura, Montse Parra, ha detallat, durant la seva intervenció els diferents actes de la Festa Major: sardanes, havaneres, la batalla de les flors, la gran nit de foc, el castell de focs, esbarts i dansa catalana, la diada castellera, l’ofici a Sant Anastasi i, el dia de la festivitat del patró, una nova edició de les matinals del seguici, una activitat que compta amb una gran acollida entre la ciutadania. La responsable de cultura ha destacat, molt especialment, el concert de Sardanes amb la Cobla Municipal, previst pel dia 12 de maig, enguany dedicat als elements de la festa, que com a novetat presentarà una suite sobre el Marraco. La XXXI Trobada de Gegants tindrà lloc dissabte a la tarda i es recupera, per acabar, l’espai dels Camps Elisis.

La gran Diada Castellera tindrà lloc dissabte 10 de maig a la plaça Paeria, i comptarà amb l’actuació dels Castellers de Lleida i les colles convidades Colla Joves Xiquets de Valls i Xiquets de Vilafranca. La diada Castellera, juntament amb la trobada de colles geganteres, s’han programat en dissabte en coincidir diumenge dia 11 de maig amb el dia del patró de la ciutat. Una altra de les novetats d’enguany és que l’activitat infantil dels diables passa a ser correfoc i no exhibició com s’havia fet altres vegades.

Pel que fa a la música s’han programat una quarantena de concerts d’una gran varietat d’estils musicals com pop, rock, ska, electrònica, reggae, fussió, folk, etcètera, fent una especial atenció a la presència de grups de Lleida. Pels diferents escenaris desfilaran noms com Pull My Strings, Adhesivo, Els Pets, Tremendos, Love Of Lesbian, Els Amics de les Arts o Möndo Loco, entre altres.

Els esports també són, com ja és habitual, una part important durant la festa major i abans i després de la celebració: tennis, escacs, billar, taekwondo, futbol, etcètera. Cal destacar també el Campionat d’Espanya de Vol Acrobàtic 2014 – Lleida Air Challenge, un esdeveniment que agrupa les curses d’avions de l’AIR Race F1 el Campionat d’Espanya de Vol Acrobàtic i un Festival Aeri que combina vols acrobàtics, les curses finals de l’AIr Race F1 i molt més.

El tinent d’alcalde i regidor de Turisme de Lleida, Fèlix Larrosa, ha remarcat que la Festa Major de Maig anirà acompanyada del projecte 'Maig Gastronòmic', on 54 establiments de restauració de la ciutat oferiran els vermuts i els menús de festa major. D’altra banda, el responsable de turisme també ha explicat que Renfe oferirà una promoció de 25.000 bitllets amb un 70% de descompte en trens d’alta velocitat per totes aquelles persones que vulguin venir a Lleida a gaudir de la seva Festa Major.

El pressupost de la Festa Major de Maig de 2014 és de 350.000 euros. La difusió dels programes de festa major s’iniciarà dimecres a les llars lleidatans i als espais públics de la ciutat.


Comentaris

envia el comentari