Catalunya Diari

La 29a Fira de Titelles de Lleida oferirà un centenar d'actuacions, de 26 espectacles, dels quals 16 seran estrenes

«Alícia i les ciutats invisibles», d'Onírica Mecànica, inaugurarà el certamen, que se celebrarà del 4 al 6 de maig

Imatge d'autoritats, responsables i companyies participants a la 29a Fira de Titelles de Lleida
Imatge d'autoritats, responsables i companyies participants a la 29a Fira de Titelles de Lleida | LleidaDiari.cat

La 29a edició de la Fira de Titelles de Lleida comptarà amb la participació de 26 companyies, dues menys que en la darrera edició. Són deu catalanes, vuit de la resta de l'Estat i vuit més internacionals, que oferiran 26 espectacles dels quals cinc seran estrena absoluta, dos estrena a l'estat espanyol, i nou s'estrenaran per primer cop a Catalunya. Un d'aquests últims ha estat escollit per inaugurar la fira.

Es tracta de l'espectacle «Alícia i les ciutats invisibles», d'Onírica Mecànica, una versió d'Alícia al País de les Meravelles, de Lewis Carroll. Un dels directors del certamen, Oriol Ferre, ha explicat que tot i que tradicionalment es tendia inaugurar amb un espectacle internacional, enguany ho farà una companyia de Múrcia. «Estem molt satisfets perquè juguen amb les noves tecnologies i es tracta d'un espectacle de gran format on no hi ha titelles tradicionals». 

El certamen, que tindrà lloc els dies 4, 5 i 6 de maig, ha programat un total de 101 actuacions (deu més que l'any passat) per a diferents públics en 27 espais distribuïts arreu de la capital del Segrià. De cara a l'any que ve, que celebraran les 30 edicions, estan organitzant inaugurar el certamen a la Llotja de Lleida. La 29 edició de la Fira de Titelles de Lleida comptarà amb la participació d'uns 150 programadors i d'uns 300 professionals. El certamen, organitzat pel Centre de Titelles de Lleida i l'Ajuntament de Lleida, espera una afluència de 40.000 espectadors i compta amb un pressupost de 178.800 euros.

Les autoritats, durant la roda de premsa de presentació de la 29a Fira de Titelles de Lleida, amb el cartell en primer terme
Les autoritats, durant la roda de premsa de presentació de la 29a Fira de Titelles de Lleida, amb el cartell en primer terme | LleidaDiari.cat

 

Enguany, a més, la Fira de Titelles de Lleida arriba a la seva 29a edició amb tres premis sota el braç. Han estat guardonats en els Premis Nacionals de Cultura 2018, en els Premis Comerç i Turisme de la Ciutat de Lleida 2017 i amb el Premi Internacional Ciutat de Lleida. Per aquest motiu, totes les autoritats presents a la inauguració, com ara l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, o la vicepresidenta de la Diputació, Rosa Pujol, han felicitat els responsables de Fira de Titelles de Lleida.

 

Ros, a més, ha destacat que Lleida és una de les dues ciutats catalanes reconegudes per la Unió Europea com a ciutat de cultura i creativitat, juntament amb Barcelona. El motiu és que s'hi organitzen més de dos festivals internacionals. En el cas de Lleida l'Animac, el Concurs Internacional de Piano Ricard Vinyes i la Fira de Titelles. Una de les directores de la Fira de Titelles de Lleida, l'Elisabet Vallbé, ha destacat que la Fira «ens l'hem fet nostra entre tots» i que cal seguir fer-la gran en qualitat. Vallbé ha recordat que a l'hora de decidir la programació, es dóna preferència a les estrenes i ha afegit que és una fira perquè genera mercat al sector i reporta un benefici a la ciutat. «És una cita obligada», ha assegurat.

L'altre codirector, Oriol Ferre, ha explicat que els espectacles s'han escollit entre les 307 propostes que es van rebre i que han intentat que hi hagi la màxima representació possible. Així, en la 29a edició de la Fira de Titelles de Lleida es podran veure espectacles de companyies d'arreu de l'Estat com Andalusia, les Illes Barlears, l'Aragó, Múrcia, Castella i Lleó o Madrid i d'estrangeres com ara angleses, franceses, canadenques, holandeses o italianes, entre d'altres. Ferre, a més, ha destacat que de les deu companyies catalanes, cinc són de les Terres de Lleida, la qual cosa "demostra el bon moment que viu el territori".

Novament, la fira ha programat diverses activitats paral·leles com ara un concurs fotogràfic o el visionament de curtmetratges amb la col·laboració d'Animac, així com activitats al carrer o exposicions, entre altres propostes. Un any més, el Banc dels Aliments i l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida col·laboren amb les activitats paral·leles.


Comentaris

envia el comentari