Catalunya Diari

Les activitats del Castell de Gardeny segueixen captant l’atenció dels turistes

El «Templer per una Nit» va exhaurir les places el dissabte i, aquest diumenge, turistes de Logronyo i Ponent han participat en la visita a «La Poderosa Comanda de Gardeny»

Imatge de la visita a Gardeny
Imatge de la visita a Gardeny | LleidaDiari.cat

Les activitats programades per Turisme de Lleida aquest estiu al Castell de Gardeny segueixen captant l'atenció dels turistes, que veuen en gran acceptació descobrir com era la vida en aquesta fortalesa militar de l'orde medieval. Dissabte va ser el torn del «Templer per una nit», la visita familiar dinamitzada en la seva versió nocturna, que va haver de tancar les preinscripcions amb antelació, ja que es van exhaurir les 35 places que s'accepten en cada torn. També ha estat un èxit aquest matí la visita històrica guiada a «La Poderosa Comanda de Gardeny», que ha comptat amb més d'una vintena de turistes, procedents de les Terres de Lleida i de Logronyo. Cal assenyalar, que tant aquesta com l'anterior visita dinamitzada poden realitzar-se en horari diürn o nocturn durant els mesos de juliol i agost. Al final de les mateixes s'ofereix una degustació al visitant i se'ls obsequia amb una 'galeta templera'.

De cara al pròxim dimecres, Turisme de Lleida torna a programar el taller infantil «Els Cavallets del Temple», la novetat de la programació d'estiu. Adreçat a nens i nenes de tres a deu anys, els participants elaboraran un cavallet, tot recordant que els monjos guerrers de Gardeny en criaven, amb la qual cosa reviuran un fet històric. El Centre d'Interpretació de l'Orde del Temple de Gardeny va rebre prop de 5.000 visitants en els sis primers mesos de l'any, gairebé el doble que el mateix període de l'any passat, quan es van comptabilitzar 2.791, segons les dades facilitades per Turisme de Lleida. Durant la segona meitat del segle XII, l'Orde del Temple va alçar un complex conventual a l'estratègic turó de Gardeny. L'elevació -que abans de la nostra era ja va ser utilitzada com a base d'operacions militars- va rebre la visita de brillants estrategs com el mateix Juli Cèsar, qui es va enfrontar amb els pompeians Afrani i Petreu, instal·lats a Ilerda l'any 49 aC.

Imatge d'un grup a Gardeny
Imatge d'un grup a Gardeny | LleidaDiari.cat

 

Durant els segles XVII i XVIII, l'antic recinte medieval va ser ampliat i transformat en un nou fortí militar, el disseny del qual respondria a les noves necessitats defensives que va suposar la introducció de l'artilleria: muralles flanquejades per baluards i rodejades d'amplis espais, fosses i murs de contenció. La imatge actual d'aquest conjunt monumental correspon a les restes del que va ser una imponent fortalesa. El castell de Gardeny -juntament amb els de Miravet, Montsó, Penyíscola i la ciutat de Tortosa- forma part de la ruta templera Domus Templi. Aquest viatge a través del temps posa de manifest gran part del patrimoni i llegat templer de l'antiga Corona d'Aragó. Cal recordar que l'Ajuntament de Lleida, a través de Turisme de Lleida, ofereix el servei de bus turístic de l'estiu fins a l'11 de setembre amb servei nocturn cada dia a les 21.00h i els divendres i dissabtes, també a les 22.00h. A més, aquest servei ofereix l'entrada gratuïta al Castell dels Templers de Gardeny i a l'Arborètum tots els matins d'estiu de dimarts a diumenge.


Comentaris

envia el comentari