Catalunya Diari

Animac aposta enguany per la recuperació de les tècniques d'animació més artesanals

Animac aposta enguany per la recuperació de les tècniques d'animació més artesanals| Laura Biela - Fotografia: Miki de Santiago

 

Lleida ja ho té tot a punt per acollir del 19 al 22 de febrer la 19a edició d'Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, en una edició en la que s'aposta per la recuperació de les tècniques d'animació més artesanals. Els visitants podran veure enguany un total 172 films d'animació: 7 llargmetratges i 165 curtmetratges.

  

En aquesta ocasió la programació gira al voltant de 'La mà de l'artista', apostant per les produccions 'fetes a mà' i reconeixent la mà dels artistes en els processos d'animació digital. En total es podran veure set llargmetratges d'animació independents ('Rocks in my Pockets', 'Song of the Sea', 'Pos Eso', 'Seth's Dominion', 'O Menino e o Mundo', 'Truth Has Fallen' i 'Giovanni's Island') i 165 treballs de directors internacionals com Torill Kove, Rita Basulto, Mirai Mizue, Olga o Priit Pärn; i nacionals com Anna Solanas i Marc Riba, César Díaz, Jossie Malis, Laura Ginès, Andrés Raimundo Nieves i Trimono, entre molts d’altres

  

 
 

  

Però no sols això. El programa es completa amb un seguit de conferències i tallers que portaran a Lleida als professionals més en actiu del moment com Víctor Monigote ('Mortadelo y Filemón') o Íker de los Mozos ('Big Hero 6'), entre molts d’altres; i es crearà un espai per la trobada i l’experimentació a l’espai Animacrea, projeccions pel públic infantil, sessions escolars, sessions de trobades pels professionals del sector, activitats nocturnes i moltes més activitats que completaran quatre intensos dies de programació.
 

  

 
 

  

Totes les activitats programades es duran a terme a les seus habituals del festival: La Llotja, CaixaForum Lleida i com a novetat, l’espai Magical Media, seu dels tallers educatius. 
 

  

 
 

  

Convidats d'excepció

  

  

Durant l’Animac passaran per Lleida convidats d’excepció, entre els que destaquen Piotr DumaÅ‚a, un dels animadors europeus més venerats actualment; l'animador experimental Pierre Hébert, deixeble del referent mundial de l'animació experimental Norman McLaren; i Carlos i Jordi Grangel, dos dels nostres artistes més internacionals i guanyadors del nou Premi Trajectòria del festival, que honrarà els 25 anys d'existència de l’Studio Grangel. Els germans Grangel, que han treballat per cineastes com Steven Spielberg o Tim Burton, a més a més, impartiran una conferència i es farà una exposició amb alguns dels dibuixos dels seus personatges més coneguts

  

 

  

Aquest any, Animac prepara una inauguració molt especial amb la projecció del film, 'Rocks in my Pockets', òpera prima de l’autora letona Signe Baumane, que ha estat preseleccionat als Oscar i s’estrena en primícia al nostre país.

  

 

  

La directora del certamen, Carolina López, ha explicat que "poder tocar la matèria segueix sent un plaer per a l’artista i les joves generacions ho estan redescobriment, prova d’això és que més del 80% de les pel·lícules rebudes aquest any a Animac (incloent les d’importants escoles internacionals) estan creades amb tècniques manuals. La selecció que presentem és una mostra del talent i la valentia de situar en primera línia el pinzell més personal".

  

 

  

Un espai per als més petits

  

Animac tampoc oblida els més petits de la casa, amb la popular secció Petit Animac i les Sessions Escolars que enguany baten record de visites amb més de 7.125 nens. Petit Animac és un aparador per a l’animació no comercial i busca el desenvolupament de la imaginació i la sensibilització vers els valors en peces entretingudes per a tota la família com ara Juan y la nube de Pablo Poleseyo; Mythopolis, d’Alexandra Hetmerová; o Tant de Forêts de Burcu Sankur, basat en un poema de Jackes Prévert, entre molts d’altres. També es podran veure els llargmetratges ja citats Song of the Sea i O Menino e o Mundo. 

  

 

  

A més, Animac reforça una vegada més la seva vocació pedagògica amb tallers i activitats en col·laboració amb centres i entitats de la ciutat impartits pels millors professionals del mitjà. En destaquem: el taller RE-CICLADO impartit per l’artista mexicana Lourdes Villagómez amb l'Escola Municipal d'Art Leandre Cristòfol; un taller impartit per El Bombeto amb l'escola Ilerna centrat en una experiència stop-motion i de modelatge; el taller I Love Lleida organitzat per la Regidoria de Benestar Social; un seminari amb el Grau de Comunicació i Periodisme Audiovisual de la UdL a càrrec de Manuel Garín de la Universitat Pompeu Fabra, centrat en l'experiència de la creació i el llenguatge dels videojocs; i finalment un taller centrat en la tècnica stop-motion de cut-out, Paper Stop, organitzat per la Regidoria de Joventut i a càrrec de L'Acadèmia d'Animació. Tots ells tindran lloc al Centre de Producció Audiovisual Magical Media de Lleida.

  

 

  

Animac Cartoon projectarà una selecció de les produccions comercials televisives més actuals, tant a nivell estatal com internacional. Es podran veure sèries i capítols d’estrena i pilots inèdits de les productores catalanes Tomavistas i Imagic-TV, de la colombiana 1881, d’Adult Swim i de les nord-americanes Nickelodeon i Cartoon Network, entre les quals trobem en primícia les noves creacions de futura estrena mundial dels brillants artistes i dibuixants de còmic Johnny Ryan, Dave Cooper i C.H. Greenblatt. Pels interessats en l’animació televisiva, a més a més, també tindrà lloc la conferència “Així vam crear Horaci l’Inuit” una nova producció d'animació infantil creada pel lleidatà Òscar Sarramia.

  

 

  

Animac nocturn

  

Aquest certamen completa la seva programació amb activitats nocturnes en diferents sales de la ciutat. La nit del 19 de febrer, La Boîte ofereix Animac Party, una nit especial per compartir amb els amics i convidats. El divendres 20 de febrer, s’ha programat 'Porqué me da la gana', una sessió especial amb els curts “més frikis” que tindrà lloc al Cafè del Teatre. I dissabte 21 de febrer el col·lectiu Dee Heys format per personatges del teixit cultural de la Terra Ferma i alguns convidats d’aquesta edició com Víctor Monigote i Pablo Mosca de Trimono. 

Comentaris

envia el comentari