Catalunya Diari

Aragó fixa la data d'entrega de les obres de Sixena pel 25 de juliol

La Generalitat presentarà un recurs de reposició a la interlocutòria que ha emès aquest dimarts la magistrada del jutjat aragonès

El jutjat d'Osca reclama l'entrega a Sixena de les 44 obres del Museu de Lleida i adverteix de les "conseqüències legals" | Text i fotos: ACN

La consellera d'Educació, Cultura i Esport del govern d'Aragó, Mayte Pérez, ha assenyalat aquest dimarts que l'objectiu de l'executiu aragonès és que les 44 peces de Sixena que es troben al Museu de Lleida siguin lliurades «immediatament» perquè així ho dictamina la justícia. Pérez ha fet aquestes manifestacions després de conèixer que el Jutjat d'instrucció número 1 d'Osca ha requerit a la Generalitat que compleixi la sentència i hagi donat un termini fins al 25 de juliol per materialitzar el lliurament de les obres. La consellera de Cultura ha lamentat que ja fa dos anys que estan pendents de l'execució de la sentència i gairebé un any del lliurament parcial de 51 peces i és per això que ha assenyalat que «no podem esperar més». En aquest sentit, ha recordat que el passat nou de juny ja van enviar un escrit a la jutgessa per recordar-li que el lliurament de les obres continuava «enquistat».

La jutgessa ha exigit també a través de la interlocutòria emesa aquest dimarts que es comuniqui al govern d'Aragó amb temps suficient – com a molt tard el dia 25 de juliol – la manera en com es farà el trasllat dels béns del Museu de Lleida i l'hora d'arribada al lloc escollit per poder adoptar les mesures necessàries i perquè els tècnics designats per l'executiu ho puguin controlar. La jutgessa ha afegit que si a la data fixada no s'han lliurat els béns, es demanarà l'obertura de causa penal per desobediència a la Generalitat. Mayte Pérez confia que el d'aquest dimarts sigui el darrer auto i que al juliol «tornin a casa els béns que mai haurien hagut de sortir de Sixena». En aquest sentit, la consellera espera que el juliol «sigui tan fructífer com el de l'any passat» i si no ho és «exigirem per totes les vies el compliment».

El 27 de juliol de 2016 van arribar a Sixena 51 de les 53 peces del monestir que es trobaven en dipòsit al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Segons el govern d'Aragó, la Generalitat va al·legar que dues de les peces s'havien extraviat i que es desconeixia on estaven. Després de rebre i analitzar els béns, ara s'exhibeixen als antics dormitoris del Monestir de Sixena, que ha estat rehabilitat i condicionat pel mateix executiu aragonès amb una inversió de 400.000 euros.

Per la seva part, el Govern presentarà un recurs de reposició a la interlocutòria que ha emès aquest dimarts la magistrada del jutjat de primera instància i instrucció d'Osca on ha tornat a fixar una data límit per al lliurament a Vilanova de Sixena. Segons fonts consultades al Departament de Cultura, l'executiu encara no ha rebut la notificació de la interlocutòria i serà a partir del moment que la tingui que disposarà de cinc dies per presentar aquest recurs. És la segona vegada que la jutgessa requereix a la Generalitat que comuniqui al govern d'Aragó com i quan es traslladaran les obres. La primera vegada va ser el 2016 quan va establir com a data màxima també el 25 de juliol. De la mateixa manera, llavors el recurs de la Generalitat es va desestimar. En aquesta ocasió, la interlocutòria també recull que si la Generalitat incompleix l'ordre podria ser acusada d'un delicte de desobediència.


Comentaris

envia el comentari