Catalunya Diari

Arriba l’Enre9, el primer Festival d’Arts Escèniques a la Zona 09 de Lleida

El festival neix amb l’objectiu d’empoderar i dinamitzar el territori i els seus habitants

El Festival d'Arts Escèniques Enre9 ha públicat aquesta setmana la programació del que serà la seva primera edició, que tindrà lloc del 26 al 29 de maig a la Zona 09 de Lleida - La Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles. El festival està organitzat de manera comunitària per la Comissió de Cultura del Consell de la Zona 09 i l'Ajuntament de Lleida i compta amb el suport de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, Òmnium Cultural Lleida-Ponent i el Pla Educatiu d'Entorn de Lleida.

L'Enre9 té un component elevant de participació social. A banda de la implicació dels col·lectius i veïnat de la zona, hi col·laboren més d'una vintena d'entitats i institucions de la ciutat. Per altra banda, el projecte forma part de la Comunalitat Zona 09, unió d'entitats per contribuir al desenvolupament de l'economia social i solidària a la zona.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La zona 09 comprèn alguns dels indrets més estigmatitzats de la ciutat. Amb el festival es vol contribuir a dinamitzar la zona perquè hi passin coses engrescadores i motivadores, valorar la diversitat i interculturalitat de la seva gent i apropar a tothom la cultura i les arts escèniques.

La programació

Durant els quatre dies del festival, s'hi podran veure més d'una cinquantena de propostes de teatre, circ, màgia, moviment, titelles, dansa, jocs i música, per a totes les edats i per a tots els gustos. Tots els espectacles seran gratuïts i tindran lloc a places i carrers de la Zona 09 de Lleida, a excepció de dos espais: El Pavelló (espai interior) i el Pati de l'Escola Magí Morera i Galícia. En aquests dos espais, també gratuïts, s'haurà de reservar entrada perquè l'aforament és limitat.

La programació comptarà amb espectacles de companyies professionals catalanes com Farrés Brothers i Cia, Soon Circus, La Dinamo, Zum-Zum Teatre, Xip Xap, Circ Pistolet, Centre de Titelles de Lleida, La Baldufa, Sound de Secà, InHabitants i Aquafonia; i les aragoneses Titiriteros de Binéfar i Civi-Civiac Producciones.

Una de les principals característiques de la iniciativa és que bona part de la programació estarà configurada per espectacles no professionals, sorgits del treball social i comunitari. Per una banda, com a resultat de tallers, cursos i experiències realitzades a la zona, es podrà veure 'La Mani', a càrrec dels nens i nenes del SIS Municipal Pas a Pas; 'Tric tris', dels joves del Centre Obert Calidoscopi; 'A escena!', de l'alumnat de 6è curs de l'escola Magí Morera i Galícia; 'Pim-Pam', del grup de teatre d'adults de la Zona 09; i la demostració de Caixó i de Djembé, ambdós productes dels tallers amb infants de l"Escoleta". En la mateixa línia, es comptarà amb l'espectacle 'Mikado', de Magraners a Escena, referent ja consolidat d'aquest treball artístic amb la comunitat.

Per altra banda, es mostraran dos espectacles nascuts de fundacions que treballen amb la diversitat funcional. Així, es podrà veure "La Rateta", de la companyia La Màxima (Ilersis), i 'Continuem parlant...', fruit del treball realitzat les darreres setmanes amb els i les usuàries de la Fundació Tutelar Alosa.

Imatge del festival Enre9
Arriba l’Enre9, el primer Festival d’Arts Escèniques a la Zona 09 de Lleida | LleidaDiari.cat

La música i la cultura popular

La música i la cultura popular tindran un pes important a l'Enre9. Hi haurà un espectacle de foc, a càrrec dels Diables de Lleida, i una trobada gegantera organitzada per l'associació Llavors de Vincle, on es batejarà la nova Gegantona Donapopa, amb l'objectiu de normalitzar la lactància i visibilitzar l'alletament matern. També tindrà lloc el concurs de garrotins 'Al Garrotin', per promocionar i donar suport al Garrotin com a pal musical propi de la ciutat de Lleida, organitzat per Fecoll, Òmnium Cultural Lleida-Ponent i l'Associació Futur.

Per altra banda, es comptarà amb diverses actuacions musicals tradicionals de col·lectius que viuen a la zona, com l'actuació de Chaabi (música tradicional marroquina) o la de Djembé (a càrrec de l'associació senegalesa de Lleida), o la demostració de balls populars (per compte del Fòrum Ciutadà per la Cohesió Social). A més a més, dissabte i diumenge es podrà fer el vermut amb l'acompanyament de les actuacions musicals de diversos artistes de la ciutat.

Durant el cap de setmana, hi haurà una zona de jocs als jardins del Primer de Maig, amb activitats i tallers, com per exemple els 'Colors de Monstre' de Tombs Creatius, el carrousel 'Nautilus' de La Baldufa, un espai de lectura a càrrec de les Biblioteques de Lleida, l''Art Truck' de pintura lliure del Centre d'Expressió artística Solaç, tallers de maquillatge de la mà dels joves del curs de premonitors de Lleida Jove, o jocs de la ludoteca Municipal Parc de Gardeny. En el mateix espai, s'oferirà servei de barra a càrrec de les entitats de la Comissió de cultura del consell de la Zona 09.

Escoles artístiques de la ciutat

Finalment, s'hi podran veure actuacions de dues de les escoles artístiques de la ciutat: l'Intèrpret, amb la seva actuació de Combos de Música Moderna, i la Secció de Circ, Dansa i Expressió Artística del Club INEFC Lleida, amb la peça "L'abraçada, la trobada i l'afecte". El dijous 26 i el divendres 27 el festival arrencarà amb funcions escolars als dos centres de la zona, Santa Maria de Gardeny i Magí Morera i Galícia, on es faran passes dels espectacles professionals "Cirquè Déjà Vu", de la companyia La Baldufa, i "Ludere", de la companyia Inhabitants, així com mostres artístiques del mateix alumnat.


Comentaris

envia el comentari