Catalunya Diari

Arriba a Lleida i Alpicat el film 'Idrissa, crónica de una muerte anunciada'

Se centra en la investigació de la mort del jove Idrissa Diallo quan era al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Barcelona

Cartell de l'esdeveniment
Cartell de l'esdeveniment | LleidaDiari.cat

El documental 'Idrissa, Crónica de una muerte cualquiera', dirigit per Xavier Artigas i Xapo Ortega, arriba aquest dimarts al cinema Principal de Lleida i al JCA d'Alpicat, a les 20.00 i les 18.00 hores, respectivament.

El documental, que se centra en la investigació de la mort del jove Idrissa Diallo quan era al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Barcelona, ​​competeix per ser nominat en la 12a edició dels Premis Gaudí, que lliura l'Acadèmia de Cinema Català.

El documental es desenvolupa en un estil de cinema directe

Idrissa Diallo tenia 21 anys quan va morir en una cel·la del polèmic Centre d'Internament d'Estrangers a Barcelona. Més enllà de l'lirisme de la seva narració, el documental es desenvolupa en un estil de cinema directe amb elements de road movie i està estructurat com un thriller. La força impulsora de la pel·lícula és descobrir qui era Idrissa. L'objectiu és desvetllar les circumstàncies que van envoltar la seva mort i per què mai van ser aclarides.

L'equip comença buscant a la família d'Idrissa, una recerca complicada, ja que les autoritats espanyoles que s'ocupen del control migratori no estan disposades a cooperar. En un exercici de justícia, memòria i reparació, les restes d'Idrissa són retornats a la petita població de Guinea que el va veure néixer, amb la seva família.

Immersa en la tradició de cinema polític

'Idrissa, crónica de una muerta cualquiera', està immersa en la tradició de cinema polític, el tipus de cinema que es fa preguntes per no deixar indiferent, remenar i trobar respuestas. Idrissa Diallo va morir en el polèmic centre d'internament d'estrangers de Barcelona en estranyes circumstàncies. El sistema legal espanyol va fer gairebé impossible investigar per què i com va morir aquest jove guineà de 21 anys.

Sense si més no una fotografia d'Idrissa, un equip d'activistes es llança a la recerca del seu cos i de la seva família. Aquesta és la crònica d'una mort qualsevol, d'un viatge a la recerca de la veritat i la justícia.

Els directors es coneixen durant les protestes del 15M a Barcelona

Els directors Xavier Artigas i Xapo Ortega es coneixen durant les protestes del 15M a Barcelona, ​​on participen activament en la comissió audiovisual. És des d'aquesta experiència que decideixen explorar nous formats audiovisuals que trenquin amb l'autocomplaença dels moviments socials i l'autoconsum del vídeo polític.

'Ciutat morta' (2014), el seu primer llargmetratge junts, no és només una obra de gran bellesa cinematogràfica que barreja el rigor periodístic i la poesia visual. Es tracta d'un minuciós treball d'investigació i guerrilla de la comunicació que va acabar provocant gran enrenou social i mediàtic, sense precedents a Barcelona i a tot Catalunya. Va guanyar més de 12 premis en festivals internacionals, incloent-hi la Biznaga de Plata a millor pel·lícula documental al Festival de Màlaga (2014) o el Premi Ciutat de Barcelona (2015).

'Idrissa, Crónica de una muerte cualquiera' és una producció de Metromuster, en coproducció amb Polar Star Films, amb el suport de ICAA, ICEC, MITJANA, Rosa Luxemburg Foundation i compta amb la participació de TV3. I amb la col·laboració de Tanquem a els CIE, Iridia i La Directa.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari