Catalunya Diari

L’Arxiu Municipal difon el cartell de la Festa Major de Lleida de fa 100 anys

Mostra a la ciutadania la restauració que s’ha fet del document, conservat gràcies a la donació de Fernando Boneu

Imatge del cartell de les Festes Majors de Lleida del 1920
L’Arxiu Municipal difon el cartell de la Festa Major de Lleida de fa cent anys | Fons Fernando Boneu

L'Arxiu de l'Ajuntament de Lleida ha difós al seu web i xarxes socials el cartell de les Festes de Maig de 1920, un document que es conserva a l'arxiu de la ciutat gràcies a la donació del Sr. Fernando Boneu.

El cartell s'ha mostrat online a la ciutadania aquest dijous coincidint amb el dia en què les Festes de Maig haurien donat el tret de sortida si no s'haguessin suspès per la crisi de la Covid-19. Les circumstàncies actuals han fet que no es pugui gaudir d'aquesta celebració ciutadana. Per això, l'Arxiu ha volgut recordar com es va celebrar fa 100 anys per compartir l'estat d'alegria amb què es viu la festa.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L'estiu de 2016 es va restaurar

L'estiu de 2016 l'Arxiu Municipal, com a responsable de la gestió, difusió i conservació del patrimoni documental que conserva la Paeria, va fer-lo restaurar per millorar la seva conservació i poder-lo difondre. Es va procedir a la consolidació i reintegració del suport, ja que estava partit i es van unificar les parts. El cartell està escrit en català i és d'unes dimensions considerables (1340 x 1000 mm.). Va ser imprès per la impremta de Lleida Sol i Benet.

S'hi pot observar una avioneta d'hèlix que sobrevola la ciutat, on destaca el turó i el campanar de la Seu Vella. L'avioneta està llençant unes targetes en els quals es poden llegir les diferents activitats que formen part del programa de les festes, com ara el pregó, els balls, les processons, els castells de focs, els concerts de les bandes militars i les 8 sessions d'aviació que es realitzarien aquell any amb la presència de l'expert pilot xilè Luís Omar Page.

Dissenyat sobre un fons blau, pla i sense profunditat

Dissenyat sobre un fons blau, pla i sense profunditat, s'hi barregen elements de modernitat, com l'avioneta, amb elements més clàssics, com la sanefa de fulles verdes i fruits vermells que l'emmarca i el búcar de pedra, sostingut per dracs, ple de fruites i de flors, símbol de l'agricultura característica de la plana del Segre. Cal destacar també el barroquisme amb què està tractat l'escut de la ciutat, al marge superior esquerre.

El cartell de la Festa Major de 1920 pretén transpirar l'esperit amb què es vivia un segle enrere, on hi convivien progrés i tradició. Aleshores, època de canvis, la Mancomunitat de Catalunya tenia com a objectiu modernitzar i millorar les infraestructures, les polítiques agràries, l'obra social, etc.

El Sr. Fernando Boneu Companys va fer una donació a la Paeria, que l'Arxiu està treballant per poder-lo difondre íntegrament. L'Arxiu Municipal conserva la informació que genera la mateixa institució de l'ajuntament i també el fons de la ciutadania que, particularment, posen al seu abast perquè es pugui consultar, fer recerca i difondre. Les persones interessades en descobrir amb més detall el cartell, així com l'Arxiu i el seu treball, ho poden fer al web arxiu.paeria.cat.


Comentaris

envia el comentari