Catalunya Diari

L'avui d'Hiroshima i Nagasaki, en una exposició fotogràfica a la UdL

Lucas Vallecillos s'apropa a les ciutats i als supervivients de l'únic atac atòmic de la historia

L'exposició és podrà veure fins al 12 d'abril
L'exposició és podrà veure fins al 12 d'abril al Centre de Cultures | UdL

'Hiroshima i Nagasaki. Els únics atacs atòmics de la història', és el títol de l'exposició del fotoperiodista Lucas Vallecillos que, des d'aquest dilluns i fins al 12 d'abril, es podrà veure a la planta -1 del Centre de Cultures del campus de Cappont de la Universitat de Lleida (UdL).

Les conseqüències devastadores del bombardeig de les dues ciutats japoneses l'agost de 1945 per part de l'exèrcit nord-americà, serveix de punt de partida a l'autor per retratar les Hiroshima i Nagasaki actuals i els supervivents d'aquella massacre que va segar la vida de més de 210.000 persones. Des de llavors, els efectes de les bombes han causat el mateix nombre de morts. Encara avui, mor gent per malalties causades per les radiacions, mentre que el patiment físic i psicològic continua per als supervivents i els seus descendents.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La mostra s'estructura en dues parts

La mostra s'estructura en dues parts. D'una banda, 'Testimonis' posa cara a aquell desastre amb el relat de vuit hibakusha (supervivents de la bomba atòmica), que expliquen com van viure el bombardeig i com aquell fet va marcar les seves vides. De l'altra, 'Hiroshima i Nagasaki avui', és el retrat actual de les dues ciutats que viuen el present sense oblidar el passat i que s'han convertit en un exemple de superació. Aquesta sèrie d'imatges pretenen, segons Vallecillos, estimular un imaginari col·lectiu més modern, que transcendeixi certa estigmatització i les dramàtiques imatges en blanc i negre de 1945.

Lucas Vallecillos és llicenciat en Geografia per la Universitat de Barcelona i té un postgrau de fotoperiodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona on actualment hi imparteix classes de fotografia. Des de l'any 2000 treballa professionalment la fotografia de caire documental i independent. Les seues imatges i i reportatges es publiquen a mitjans com El País, El Mundo, El Periódico de CatalunyaLonely Planet magazine, GEO, Daily Mail, Altair, NewYorker, National Geographic, Forbes, Newsweek, Ashahi Weekly, CosmopolitanGQWoman, La ReppublicaThe Sunday Times, entre altres.

 

És autor d'altres llibres

És autor dels llibres: Castells i castellers (Lunwerg, 2011); La costa de Almería (Triangle Postals, 2007); Granada (Triangle Postals, 2006) i Castellers, (Edicions 62, 2006), i ha participat en diverses exposicions, com ara la realitzada el 2011 al Palau Robert de Barcelona amb motiu del llançament del llibre Castells i castellers i la col·lectiva Barcelona Sensacions. El 2015 va rebre el premi Pica d'Estats en la modalitat de premsa internacional per un reportatge sobre la Vall de Boí publicat a la revista japonesa Asahi Weekly.


Comentaris

envia el comentari