El Bisbat de Barbastre-Montsó ha demanat al ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que aprofiti la «conjuntura política» que ofereix l'aplicació de l'article 155 sobre Catalunya per «posar fi» al litigi de les 115 obres d'art provinents de la Franja de Ponent que es troben al Museu de Lleida. D'aquesta manera reclamen que Méndez de Vigo que faci com pretén fer amb les 44 obres de Sixena i ordeni el trasllat a l'Aragó dels béns d'aquestes parròquies que havien format part del Bisbat de Lleida. El Bisbat de Barbastre té previst presentar en els dies vinents una demanda per exercir l'acció reivindicativa d'aquests béns, tal com ja va anunciar l'advocat Joaquín Guerrero el passat 31 d'octubre després d'un acte de conciliació amb el Bisbat de Lleida on no es va arribar a cap acord.
El litigi amb aquestes 115 peces s'arrossega des de l'any 1995 i fins ara només s'havia tramitat per la via eclesiàstica. En el comunicat, el Bisbat de Barbastre expressa la seva «alegria» pel fet que el conflicte entre el Monestir de Sixena i la Generalitat «vegi la llum donant compliment a les resolucions judicials fermes». En aquest sentit, des del bisbat donen l'enhorabona a les germanes santjoanistes, propietàries del Monestir de Sixena, i també a l'equip jurídic que ha treballat per exigir el lliurament de les 44 peces de Sixena que es troben al Museu de Lleida.
Aquestes 112 peces pertanyien a les antigues parròquies de la Franja de Ponent segregades l'any 1995 del Bisbat de Lleida. Aquell any, el Vaticà va dictar un decret en què després de vuit segles d'història, decideix segregar les parròquies de la Franja de Ponent de la Diòcesi de Lleida perquè passin a formar part de la de Barbastre-Montsó. A partir d'aquell moment, és quan el bisbat aragonès comença a reclamar a Lleida les obres i peces d'art originàries de les parròquies de la Franja. Fins ara, el conflicte s'havia desenvolupat per la via canònica.