Catalunya Diari

CaixaForum Lleida homenatja a Charles Chaplin tots els diumenges de desembre

Una proposta de cine adreçada als més menuts de la família però apta per a tots els públics
Cartell de l'esdeveniment
Cartell de l'esdeveniment | LleidaDiari.cat

  El cicle de cinema 'Petits cinèfils: Charles Chaplin!', comptarà amb la projecció dels títols 'Tiempos modernos', 'El Chico', 'El circo' i 'El gran dictador' els diumenges 2, 9, 16 i 23 de desembre, a les 12.00 hores, a CaixaForum Lleida. Un educador presentarà cadascuna de les pel·lícules i proporcionarà les claus bàsiques i necessàries per interpretar-la i gaudir-ne.

 

La inauguració del cicle 'Petits cinèfils: Charles Chaplin!', amb la producció 'Tiempos modernos', el diumenge 2 de desembre, a les 12.00 hores comptarà amb la presentació d'Alexandra Laudo, comissària independent. Laudo ha comissariat programes de videoart i audiovisuals en diferents espais i plataformes, fa anys que desenvolupa recursos educatius sobre cinema per a Modiband i escriu regularment sobre cultura contemporània en diferents mitjans.

 

'Tiempos modernos'

El ritme frenètic de les cadenes de muntatge fa que un dels obrers perdi la raó. Un seguit d'imprevistos desafortunats fan que acabi a la presó, de la qual surt aviat per casualitat. Una vegada fora, lluita per sobreviure en una societat industrial moderna amb l'ajuda d'una jove sensesostre que coneix al carrer. La pel·lícula llança un missatge d'advertència respecte del capitalisme desbordant, capaç d'arrabassar la humanitat als treballadors. Amb una exageració humorística del fordisme, el sistema de producció industrial especialitzat, Chaplin denuncia les conseqüències físiques i psicològiques d'aquest tipus de feines alienants.

 

'El Chico'

Una dona sense recursos ha tingut un fill sent soltera; en sentir-se deixada pel pare del nen, decideix abandonar el nadó amb l'esperança que una família rica l'agafi en adopció. Però el petit acabarà en mans d'un vagabund, que aviat li agafarà afecte i decidirà fer-lo tirar endavant com sigui. Chaplin va plasmar molt de si mateix en aquesta pel·lícula. Es va inspirar en la cruesa de la seva infància i en la mort recent del seu fill, que havia nascut prematur. El 2011, la Biblioteca del Congrés dels Estats Units va seleccionar la pel·lícula per preservar-la al National Film Registry, per considerar-la "culturalment, històricament i estèticament significativa".

 

'El circo'

En aquesta última pel·lícula totalment muda de Chaplin, el vagabund Charlot, convertit per casualitat en artista circense, viatja amb un circ ambulant i s'enamora d'una dona genet, la qual està enamorada alhora d'un musculós trapezista. Mentrestant, li succeeixen mil i una peripècies. Guanyadora d'un Oscar el 1938, la pel·lícula va arribar a recaptar prop de quatre milions de dòlars. Durant la producció hi va haver nombrosos problemes, incloent-hi un incendi a l'estudi, la defunció de la mare de Chaplin i l'amarg divorci de la segona dona de l'artista, Lita Grey.

 

'El gran dictador'

En la seva primera pel·lícula parlada, Chaplin representa dos personatges diferents. Adenoid Hynkel, el dictador de Tomania, i un barber jueu excombatent. Aquest últim té amnèsia a causa d'un accident d'avió, no recorda el seu passat ni reconeix la situació de crisi en la qual es troben. De mica en mica es recuperarà i descobrirà que Hynkel persegueix tots els jueus del seu país. Va ser nominada a cinc Oscars però, tot i tenir un èxit comercial enorme, no en va guanyar cap. A la seva autobiografia del 1964, Chaplin va declarar que si el 1940 hagués sabut l'autèntica dimensió dels crims del nazisme, no hauria estat capaç de fer la pel·lícula. Tot i que no hi apareix esmentat com a tal, aquesta pel·lícula és considerada com l'última en la qual apareix el personatge de Charlot.

 

El preu per a totes les funcions és de 4 euros, amb un 50% de descompte pels clients de CaixaBank.Comentaris

envia el comentari