Catalunya Diari

CaixaForum Lleida estrena un nou cicle de Dansa Filmada

Es tracta d'una proposta per apropar a tots els públics la dansa de reconegudes companyies i coreògrafs, a través de filmacions

La Fundació "la Caixa" presenta una nova edició del cicle de projeccions Dansa filmada que se tindrà lloc a CaixaForum Lleida el dies 17, 24 i 31 de maig. El cicle és una oportunitat per a tots els públics de descobrir a través de la càmera la dansa, a través del muntatge de grans companyies de ballet o de la mirada de reconeguts cineastes.

El cicle s'iniciarà el 17 de maig amb Romeu i Julieta, una de les obres de Shakespeare més adaptades en el món de la dansa, a càrrec del coreògraf Sir Kenneth MacMillan sobre la partitura de Serguei Prokófiev. El 24 de maig es podrà veure la projecció de Bodas de sangre, un film on el cineasta Carlos Saura mostra la màgia dels assajos de la companyia d'Antonio Gades i la tragèdia de l'amor impossible i el mite de les famílies rivals de l'obra de Lorca.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Per tancar el cicle, el 31 de maig es projectarà el documental Pina del director Wim Wenders i la participació dels ballarins del Tanztheater Wuppertal que reten homenatge a Pina Bausch (1940-2009), una de les coreògrafes més importants de la dansa contemporània. Les projeccions estaran presentades per la periodista cultural i crítica de dansa Clàudia Brufau, especialista en dansa i col·laboradora en diversos mitjans de comunicació, com la revista Dance for you Magazine o el Canal 33.

Amb el cicle Dansa Filmada, CaixaForum Lleida reforça la seva aposta cultural, pensada per apropar i divulgar la dansa des de diferents punts de vista a un públic inquiet i amant tant de la dansa com del cine.

Imatge de l'obra Pina
CaixaForum Lleida estrena un nou cicle de Dansa Filmada | LleidaDiari.cat

Romeo i Julieta

UN CLÀSSIC DEL SEGLE XX

Alessandra Ferri i Wayne Eagling encarnen els amants de Verona en l'adaptació del drama de Shakespeare per al Royal Ballet. Estrenada el 1965, aquesta adaptació del coreògraf Sir Kenneth MacMillan sobre la partitura de Serguei Prokófiev és una de les obres mestres de la dansa del segle XX. Malgrat que és una drama d'època, ambientat pel magistral escenògraf i estilista Nicholas Georgiadis, la peça transmet emocions contemporànies. Romeu i Julieta és de les obres de Shakespeare més adaptades en el món de la dansa, i potser el ballet de MacMillan, que encaixa els moviments a la partitura de Prokófiev, sembla que és el més reeixit.

Bodas de sangre

UN ASSAIG GENERAL

Carlos Saura filma la màgia dels assajos de la companyia de Gades i la tragèdia de l'amor impossible i el mite de les famílies rivals de l'obra de Lorca Bodas de sangre. Com si fos un joc de nines russes, la pel·lícula explora i reflexiona sobre el procés d'adaptació: el procés coreogràfic sobre el text de Lorca i el procés cinematogràfic sobre la producció teatral. Gades elimina les paraules del poeta, però reflecteix la poesia a través del moviment i la música d'Emilio de Diego. El cineasta emmarca el film en uns camerinos i un estudi per transmetre la màgia dels assajos, i aquella línia en la qual els ballarins es posen en la pell dels personatges de Lorca. Encapçalen el repartiment el mateix Gades i Cristina Hoyos. Saura va presentar la pel·lícula al Festival de Canes el 1981 fora de concurs i l'èxit va ser immediat.

Pina

PROJECCIÓ EN VOSE

El cineasta Wim Wenders i els ballarins del Tanztheater Wuppertal reten homenatge a Pina Bausch (1940-2009), una de les coreògrafes més importants de la dansa contemporània. Wenders mostra fragments de les seves coreografies més icòniques, com ara la Consagració de la primavera o Cafè Müller. Sobre els escenaris, els carrers, boscos o paisatges industrials, els intèrprets encarnen emocions i sentiments com el desig, la por, l'esperança o el desconsol sota la partitura inspiradora de Thom Hanreich. El film recrea la combinació d'elements i gestos quotidians amb moviments poètics i estilitzats. El documental de Wenders també descriu la personalitat de la coreògrafa alemanya a través del testimoni dels ballarins.


Comentaris

envia el comentari