Catalunya Diari

El cartell d'Ares Juclà és la imatge escollida pel XL Aplec del Caragol

L’obra porta per títol 'Aplegats' i simbolitza la unió de les colles

Cartell de la XL edició de l'Aplec del Caragol
Cartell de la XL edició de l'Aplec del Caragol | Ares Juclà

El cartell de la il·lustradora lleidatana Ares Juclà ha estat l’escollit com la imatge del XL Aplec del Caragol de Lleida que se celebrarà del 31 de maig al 2 de juny. El veredicte s’ha fet públic aquest vespre en el decurs de l’assemblea ordinària de colles que s’ha celebrat al saló d’actes de Mercolleida. Una assemblea en què, a més de conèixer el cartell de l’Aplec 2019, s’ha presentat el programa previ de la festa i de la Setmana Cultural prèvia a la festa gastronòmica lleidatana.

Sota el títol 'Aplegats', la creació de Juclà està clarament inspirada en els caragols, element principal de la festa. A més, la il·lustradora ha volgut ressaltar la unió que hi ha entre els collistes i, per aquest motiu, ha dibuixat caragols enganxats els uns amb els altres per, en paraules de l’artista «mostrar que fan pinya, com fan les colles de l’Aplec». D’altra banda, Juclà explica que va pintar les línies de caragols de colors ben vius i llampants «per simbolitzar els colors de les «panyoletes» que representen les colles». «Són colors de festivitat i alegria i les espirals que dibuixen la closca dels caragols, em recorden a petards de celebració».

El cartell del XL Aplec del Caragol de Lleida té també elements principals que representen la ciutat de Lleida, la Seu Vella i Indíbil i Mandoni. Segons la seva creadora, aquests elements «encara que siguin els típics són d’una bellesa indiscutible de la ciutat». Juclà no ha deixat de banda tampoc l’Horta de Lleida, que s’inclou en el cartell com a patrimoni local i que està molt vinculada amb els caragols.

La guanyadora

Ares Juclà va estudiar el Grau Superior en Il·lustració de Belles Arts al Roser de Lleida. Algunes de les seves creacions són el disseny i creació de trofeus pel Patronat de Turisme de Lleida, Petons&Premis 2006 o il·lustracions i dissenys de lones per finestres i portes de l’edifici Gardeny, els Templers, per al patronat de Turisme de Lleida.

Ha estat premiada al concurs de cartells 'Universitat d’Estiu 2008' de Lleida i ha il·lustrat contes com 'Una història d’amor' de Jaume Cabré o 'Acibella y Rabasón, los amantes de Benasque' de María García Viñals. Tot i que avui en dia no es dedica professionalment a la il·lustració, no ha abandonat del tot aquest camp i realitza creacions per l’empresa de distribució de complements de nutrició animal en què treballa.

Juclà s’ha imposat en un concurs a què s’han presentat una vintena d’obres d’autors de procedència diversa, tot i que majoritàriament han estat els creadors lleidatans els que han aportat més obres. A més, hi havia cartells realitzats des d’Ucraïna, Cartagena, Vitòria, Cambrils i Barcelona. 

La guanyadora, que va participar en l’Aplec de petita en l’actualment dissolta colla la Revoltosa, ha manifestat la seva satisfacció com a lleidatana i com a il·lustradora per tenir l’honor d’afegir al seu currículum el cartell del XL Aplec del Caragol de Lleida. «Una festa molt important per Lleida en tots nivells, nacional i internacional», ha declarat.


Comentaris

envia el comentari