Catalunya Diari

'Censura' en un cartell de l'exposició de Miguel Andrés, segons la Crida per Lleida-CUP

'Censura' en un cartell de l'exposició de Miguel Andrés, segons la Crida per Lleida-CUP| Redacció / ACN - Fotografia: miguelandres.com/

La Crida per Lleida-CUP ha denunciat que la Diputació de Lleida, per mitjà de la seva fundació cultural, Institut d'Estudis Ilerdencs, està coartant la llibertat d'expressió de l'artista Miguel Andrés, que aquest divendres inaugura l'exposició 'Live Performances' a la Sala Gòtica de l'IEI.

Es dóna la circumstància que l'obra de l'artista juga amb el cos humà nu, així com també ho fa el cartell de l'exposició, pensat pel propi creador. Davant aquest fet, la Diputació de Lleida i l'IEI ha censurat el cartell, tot retallant-lo, donant com a resultat un cos nu només de cintura cap amunt. A aquesta circumstància cal afegir-hi el fet que dels tres cartells dissenyats per l'artista només un s'ha imprès.

Així mateix, la mostra està patint mancances pel que fa a la difusió, ja que les 400 invitacions que es varen imprimir no han estat repartides.

Davant d'aquest fets, la Crida per Lleida-CUP vol manifestar la seva més absoluta disconformitat amb els atacs a la llibertat creadora de l'artista, així com mostrar-li tot el seu suport. La formació municipal considera que l'expressió artística no es pot veure coartada per prejudicis morals per part de les institucions públiques i que la representació de cossos nus en l'obra del creador cal entendre-la com una mostra de naturalitat i com a resultat d'un procés de creació per part de l'artista.

Miguel Andrés fou premiat en el Festival EMBARRAT, fet que l'ha permès realitzar la producció d'un projecte expositiu a l'IEI, finançat íntegrament per la Diputació de Lleida. Aquest certament recull les tendències més actuals en el món de l'art i la creació contemporània, així com també impulsa l'obra del nous creadors emergents que utilitzen la experimentació i l'exploració de nous llenguatges artístics com a via d'expressió.

La directora de l'IEI lamenta les acusacions
No obstant, la directora de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), Montse Macià, ha lamentat que la CUP hagi qualificat de "censura" els canvis que s'han fet al cartell de l'exposició de Miguel Andrés, explicant que les modificacions només són un "retoc" per defensar els interessos dels menors. Segons la directora, la Sala Gòtica és freqüentada per públic familiar i per aquest motiu ha anunciat que només la podran visitar els majors d'edat.

Montse Macià, que des de fa una setmana és directora de l'IEI, ha qualificat els canvis del cartell de l'exposició 'Live Performances' com una acció de "prudència i respecte absolut". Macià ha insistit que li "dol" que es parli de censura en el cartell quan es tracta d'una qüestió d'"estètica". A més, ha matisat que és la Diputació de Lleida qui edita els cartells i que per tant "té dret a marcar el seu criteri". Finalment, Macià ha assegurat que li hauria agradat que la CUP hagués contrastat la informació i ha assegurat que no s'han posat en contacte amb ells en cap ocasió.


Comentaris

envia el comentari