Catalunya Diari

Centenars d'activitats omplen el programa de la Festa Major de Maig de Lleida

Centenars d'activitats omplen el programa de la Festa Major de Maig de Lleida| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

La ciutat de Lleida ja prepara la Festa Major, que tindrà lloc del 7 a l'11 de maig. Algunes de les novetats d'enguany són el canvi d'ubicació de les firetes, que es situaran a la zona d'expansió de Copa d'Or, i l'arribada de piragües fins al Pont Vell.

 

  

L'Ajuntament de la localitat ha programat per aquests dies centenar d'activitats culturals, esportives i lúdiques abans, durant i després de la festa, a més de desenes d'actuacions musicals pensades perquè tothom, petits i grans, visquin amb intentat la festa més gran de Lleida. El tret de sortida de la celebració anirà a càrrec de l’arquitecte lleidatà Ramon Maria Puig, per la seva llarga i reconeguda trajectòria i per ser el 2015 un any rellevant per l’arquitectura i l’urbanisme de Lleida.

  

 

  

Entre les novetats d'aquest 2015 destaca el canvi d’ubicació de les firetes, que es situaran a la zona d’expansió de Copa d’Or. La Paeria ha portat a terme un estudi de mobilitat per establir les millores que siguin necessàries per garantir la idoneïtat de la nova ubicació. En aquest sentit, el responsable de Mobilitat de la paeria, Joan Gómez, ha recomanat l’accés a peu i en transport públic per evitar aglomeracions i ha detallat les accions que s’han realitzat per garantir els correctes accessos a peu, en transport públic i en vehicle privat. En aquest sentit, durant els dies de Festa Major es reforçaran les diverses línies de transport públic que passen prop del recinte. També s’ha repintat els passos de vianants i s’ha millorat la senyalització a l’entorn de les firetes. A més, hi haurà controls de la Guàrdia Urbana per garantir el correcte accés al recinte i es senyalitzarà l’accés a les firetes també per Avinguda de les Garrigues. D’altra banda, cal destacar que l’entorn de la nova ubicació de les firetes compta amb prop de 1.800 places d’aparcament per als vehicles que es desplacin a la zona firal.

  

 

  

L'altre de les novetats, en matèria esportiva, una part important en cada edició, és que la ciutadania podrà tornar a gaudir de les piragües al riu Segre, que recorreran el riu fins al Pont Vell, un fet que és possible per l’augment de cabal del riu al seu pas per Lleida. Un altra de les novetats és que la Milla Urbana, que tindrà lloc el 16 de maig, serà a l’Arborètum.

  

 

  

Activitats als diferents barris

  

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, també ha explicat durant la presentació de les Festes que en l’edició d’enguany molts espais i places dels diferents barris de la ciutat comptaran amb activitats lúdiques i culturals per atansar la festa a tota la ciutadania. Així, la places com Joan XXIII, la Constitució, el Parc de les Vies, la Plaça Galícia, la Rambla Corregidor Escoafet, la Plaça del Dipòsit, la Plaça de les Magnòlies o Plaça de Sant Pere acolliran activitats vinculades a l’interès dels barris corresponents. Per exemple, a la plaça de la Bordeta hi haurà un concert de música moderna a càrrec dels grups musicals dels Bucs d’Assaig.

  

 

  

Els elements de cultura popular tornaran a ser protagonistes de la festa, prenent els carrers en la tronada i en la sortida del pregó amb l’arrencada del seguici popular. La tinenta d’alcalde i regidora de cultura, Montse Parra, ha detallat, durant la seva intervenció els diferents actes de la Festa Major: sardanes, havaneres, la batalla de les flors, la gran nit de foc, el castell de focs, esbarts i dansa catalana, la diada castellera, l’ofici a Sant Anastasi i, el dia de la festivitat del patró, una nova edició de les matinals del seguici, una activitat que compta amb una gran acollida entre la ciutadania.
 

  

 
 

  

Pel que fa als Gegants enguany es celebra el 175è aniversari de Marc Antoni i Cleòpatra, Gegants Moros, la darrera parella de gegants del conjunt patrimonial, que s’han restaurat després de mesos de treball. Una altra de les novetats és que el Correfoc de Lleida amplia el nombre de colles participants i es convoca el Primer Concurs de Fotografia Diabòlica. La gran Diada Castellera tindrà lloc diumenge 10 de maig a la plaça Paeria, i comptarà amb l’actuació de la Colla Vella Xiquets de Valls i els Castellers de Sabadell. Enguany cal remarcar el 20è aniversari dels Castellers de Lleida.
 

  

 
 

  

Desenes de concerts programats

  

  

Pel que fa a la música s’han programat desenes de concerts d’una gran varietat d’estils musicals com pop, rock, ska, electrònica, reggae, fussió, folk, etcètera, fent una especial atenció a la presència de grups de Lleida. Pels diferents escenaris desfilaran noms com Lax’n Busto, Els Catarres, Marlango o Mishima. També cal destacar una gran presència de grups lleidatans com Spring Riot, Wednesday Lips, Pull My Strings o Mr. Jones, entre altres.
 

  

 
 

  

La Llotja també proposa, per aquests dies de festa, una àmplia programació amb actuacions del Mag Lari, el musical de la Pepa Pigg, la Extraña Pareja, Dansa Urbana o l’actuació musical de Joan Manel Serrat.
 

  

 
 

  

El piromusical torna a repetir ubicació a la passarel·la del Liceu Escolar després de la bona acollida ciutadana que va aconseguir en la passada edició. Cal recordar també que tots els equipaments culturals i museístics de la ciutat celebraran jornades de portes obertes.
 

  

 
 

  

El pressupost de la Festa Major de Maig de 2014 es manté amb un pressupost de 350.000 euros. La difusió dels programes de festa major s’iniciarà demà a les llars lleidatans i als espais públics de la ciutat.

 Comentaris

envia el comentari