Catalunya Diari

Cervera serà Capital de la Cultura Catalana amb un programa amb 200 activitats

Les línies d'acció que es desenvoluparan durant tot el 2019 prioritzen la creació a l'exhibició, i una mirada territorial vinculada al patrimoni

Pla obert de la presentació de Cervera Capital de la Cultura Catalana
Pla obert de la presentació de Cervera Capital de la Cultura Catalana | LleidaDiari.cat

Cervera es convertirà durant aquest 2019 en la Capital de la Cultura Catalana, la ciutat més petita que fins ara ha ostentat aquesta distinció, amb el desplegament d'un programa d'activitats amb prop de 200 accions interdisciplinàries repartides en 25 escenaris i amb la participació de més de 260 artistes i creadors, amb el qual es vol fer valdre la riquesa cultural de la ciutat i de la Segarra. Les propostes, pensades per a totes les edats, abracen diferents eixos com són una mirada contemporània, nous públics, cultura transformadora, territori i transmissió cultural. Els actes arrencaran el 19 de gener amb l'espectacle inaugural 'MEM', un muntatge de producció pròpia centrat en la cultura des d'un vessant polièdric. En l'acte de presentació de la programació, el grup La Terrasseta de Preixens ha presentat el tema 'Surt el Sol', compost expressament per encàrrec de la comissió organitzadora.

La capital de la Segarra ha presentat aquest dijous la programació de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019. Durant tot aquest any, un comissariat creat per a l'ocasió ha confeccionat un ampli programa d'actes de la ciutat més petita de totes les viles que han estat distingides amb el títol de Capital de la Cultura Catalana i que agafa el relleu de Manresa, la capital del Bages, ciutat distingida amb aquest reconeixement l'any 2018. La programació és el resultat d'un procés participatiu en el qual s'han consultat prop d'una cinquantena d'associacions culturals de la comarca. El programa aposta per la creació més que per l'exhibició, i presenta 70 projectes culturals i artístics de nova creació que, un cop desplegats, donaran lloc a més d'un centenar d'accions culturals que se celebraran aquest 2019.

Altres actes culturals de caràcter estable a Cervera

A banda d'aquests projectes de nova creació, Cervera acull en la seva agenda cultural de caràcter estable altres cites anuals imperdibles, com ara l'Aquelarre, el Festival de Pasqua, el Curs Internacional de Música-Càtedra Emili Pujol i la Passió medieval, així com una llarga llista d'exposicions i intervencions patrimonials que es veuran reforçades pel fet de formar part de la programació de la capitalitat. La suma de totes aquestes activitats inundarà aquest any de cultura la capital de la Segarra, amb un total de prop de 200 activitats culturals interdisciplinàries adreçades a tots els públics.

L'alcalde de la ciutat, Ramon Royes, ha destacat que un dels reptes principals de la capitalitat és «dinamitzar la mateixa agenda cultural estable de Cervera» a partir de la capitalitat, «consolidar el rol dels equipaments culturals» de referència cerverins i «treballar d'una manera molt directa amb les entitats locals per potenciar els seus valors de participació i representativitat». Royes ha xifrat en uns 475.000 euros el cost que suposarà l'organització de les activitats extraordinàries amb motiu de la capitalitat cultural, recursos que seran aportats pels diferents patrocinadors. Tot i això, si s'hi suma l'activitat ordinària que anualment ja desenvolupa Cervera, la ciutat destinarà aquest any més de 2,6 milions d'euros a l'àmbit cultural.

La intenció de que els projectes tinguin continuïtat a Cervera

Per la seva banda, i en nom de la comissió organitzadora, el coordinador de la Capital de la Cultura Catalana Cervera 2019, Marc Comas, ha dit que «la cultura ha d'anar més enllà del fet cultural», això vol dir que molts projectes inclosos en el programa d'actes de la capitalitat «neixen amb voluntat de continuïtat». «Estem sembrant per al futur i, per tant, entenem la cultura com una eina de transformació», ha exposat. Comas ha assegurat que «la producció pròpia genera un impacte no només cultural, sinó a tots els nivells: implica també generar impacte econòmic en el territori». Des de la comissió organitzadora han defensat que «la producció pròpia permet desenvolupar projectes únics, innovadors, multidisciplinaris, arrelats al territori que generen sinergies i aliances entre artistes, creadors, entitats i públic i provoquen un impacte positiu en l'economia local i comarcal». Per això, s'ha volgut prioritzar aquest element, ha expressat Marc Comas.

Imatge de La Terrasseta de Preixens interpretant el tema 'Surt el Sol', creat exclusivament per a Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019
Imatge de La Terrasseta de Preixens interpretant el tema 'Surt el Sol', creat exclusivament per a Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019 | LleidaDiari.cat

 

La programació que s'ha presentat implica, segons els organitzadors, «entendre la cultura d'una manera innovadora, capaç de transformar, d'incidir i de reivindicar la mateixa identitat», i «expressa igualment la voluntat de presentar una perspectiva cultural de caràcter volgudament universal». «Això ens porta a l'experimentació per generar impacte econòmic», ha dit Comas. «És una programació arriscada en tots els sentits, especialment en relació amb la creació de nous públics», ha afegit.

Una programació amb noms propis

La programació de la capitalitat d’aquest 2019 inclourà noms propis destacats de l'escena nacional i amb forta presència en l'àmbit internacional, entre els quals destaquen la companyia de dansa que lidera la ballarina d'Alcoi Sol Picó, el músic Jordi Savall, la companyia de teatre cerverina Fadunito, el músic Jaume Pla (Mazoni), el periodista cerverí Josep Ramoneda, el poeta Josep Pedrals, el cinematògraf Xavier Marrades (establert a Cervera), el compositor Salvador Brotons o l'artista gallega Ana DMatos, entre molts altres. 

Els actes de la capitalitat arrencaran el proper dissabte 19 de gener a les 19 hores amb l'espectacle inaugural gratuït titulat MEM, un muntatge de producció pròpia sta la direcció artística de Pep Oriol que parla, a través del teatre, la dansa, la música i les arts visuals de la cultura des d'un vessant polièdric, del seu origen, de la seva evolució i de la seva universalitat, però també de la personalitat que ha adquirit al nostre territori. L'acte inaugural tindrà lloc al Teatre de la Passió de Cervera.


Comentaris

envia el comentari