Catalunya Diari

El cicle ‘La Pedra Parla’ descobreix el Pati de la Casa de l'Hort del Monestir de Vallbona de les Monges

El Reial Monestir de Vallbona de les Monges acull dissabte 3 i diumenge 4 d’agost la cinquena edició del cicle musical ‘La Pedra Parla’

Concert de la passada edició al claustre del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona
Concert de la passada edició al claustre del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona | Paco Amate

El Reial Monestir de Vallbona de les Monges acull aquest cap de setmana la cinquena edició del cicle exclusiu 'La Pedra Parla', una aposta musical d'alta qualitat artística. El cicle està organitzat per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i la comunitat del monestir amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vallbona de les Monges.

Els assistents als concerts d'aquest dissabte podran descobrir una part del monestir no accessible al públic: el Pati de la Casa de l'hort. Es tracta de l'espai privat dels horts del Reial Monestir de Vallbona, on se servirà un refrigeri entre l'actuació del tenor Airam Hernández i la pianista Diana Baker, que dóna el tret de sortida al festival i el de l'agrupació Ars Trio, que interpretarà la versió per a corda de les 'Variacions Goldberg' de Bach.

 

La narradora Mercè Pons 'desvetllarà' el testament de Violant d'Hongria

En aquest segon concert de dissabte, que està previst a les 22.00 hores al claustre, la narradora Mercè Pons 'desvetllarà' el testament de Violant d'Hongria, enterrada al mateix monestir, amb la lectura d'un fragment del text de les últimes voluntats de l'antiga reina d'Aragó al segle XIII. La cinquena edició de La Pedra Parla es clourà el diumenge 4 d'agost amb l'actuació a l'església de Sant Maria del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, amb la direcció de Xavier Puig, amb el grup instrumental La Caravaggia, que dirigeix Lluís Coll.

El concert oferirà un programa amb obres de compositors catalans del Renaixement, dels segles XV i XVI, entre els quals trobarem Mateu Fletxa el Jove i Mateu Fletxa el Vell, que tenen un vincle amb l'orde del Cister pel fet d'estar enterrats al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet. Durant la presentació del cicle, el seu director artístic, el prestigiós contratenor Jordi Domènech, va destacar que «La Pedra Parla té la voluntat de mantenir-se obert a tots els gèneres i estils de la música clàssica amb programes variats, generalment dissenyats per ser interpretats al Festival». A més, Domènech va comentar que «el desig de no interferir amb la vida quotidiana de la comunitat ens obliga a ser molt curosos en la tria de les formacions instrumentals i vocals i en les peces musicals».

Cartell de l'esdeveniment
Cartell de l'esdeveniment | LleidaDiari.cat

 

Pel festival, han passat orquestres com ara Vespres d'Arnadí

Pel festival, han passat orquestres com ara Vespres d'Arnadí, agrupacions com el Cor Infantil dels Amics de la Unió i l'Ensemble O vos Omnes, grups de cambra com ara Alart Quartet i La Galanía, i solistes com ara els pianistes Alba Ventura, Josep Colom i Albert Guinovart, els cantants Raquel Andueza i Marta Mathéu, l'actriu i cantant Anna Moliner, l'organista Juan de la Rubia, entre d'altres.

El Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges, escollit l'any passat com el Monument Favorit dels Catalans, és una de les joies del gòtic religiós català. El cicle 'La Pedra Parla' porta un cop l'any la música dels millors compositors i intèrprets fins aquest monestir cistercenc. La música compartirà protagonisme, doncs, amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l'habita. Amb 800 anys de presència monàstica ininterrompuda, el Monestir de Vallbona, fundat el s. XII, és el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Cister.

 

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari