Catalunya Diari

El cineasta David Trueba imparteix aquest dijous una conferència al CaixaForum Lleida

David Trueba impartirà aquesta tarda al CaixaForum Lleida la conferència que porta per títol «Entre la Pàgina i el fotograma»

Imatge de David Trueba
Imatge de David Trueba | LleidaDiari.cat

David Trueba impartirà aquesta tarda al CaixaForum Lleida la conferència que porta per títol «Entre la Pàgina i el fotograma», en la qual desgranarà els seus referents literaris i cinematogràfics combinant narratives de tots dos gèneres i confessant-nos els seus plaers prohibits. David Trueba va estudiar periodisme i aviat va començar a treballar a la premsa, la ràdio i la televisió. Com a guionista, va debutar amb la pel·lícula «Amo tu cama rica» (1992), d'Emilio Martínez-Lázaro. 

Després d'estudiar a l'American Film Institute de Los Angeles, va continuar la seva carrera a Espanya amb el guió de «Los peores años de nuestra vida», novament sota la direcció d'Emilio Martínez-Lázaro, un dels grans èxits de 1994. En aquella època també va treballar a la televisió, on va codirigir el xou «El peor programa de la semana» juntament amb «El Gran Wyoming» (1993-94).

Els seus èxits com a guionista segueixen amb el documental de Carles Bosch Balseros (2002), del qual també va ser coproductor i que va ser nominat a l'Oscar. Una de les seves pel·lícules posteriors com a director va ser «Bienvenido a casa» (2006), amb la qual va rebre el premi al Millor Director al Festival de Màlaga. 

L'any 2010 crea i dirigeix la sèrie de televisió per a Canal + «¿Qué fue de Jorge Sanz?» El 2011 torna al cinema amb Madrid, 1987, que participa en la secció oficial del Festival de Sundance. Escriptor també de cinc novel·les a l'editorial Anagrama que han estat traduïdes a més de deu llengües: «Abierto toda la noche» (1995), «Cuatro Amigos» (1999), «Saber Perder» (2008) (Premi Nacional de la Crítica a la Millor Novel·la, finalista del prestigiós premi Médicis en la seva traducció francesa i Novel·la de l'Any per «El Cultural d'El Mundo, Blitz» (2015) i «Tierra de campos» (2017).

Els seus articles de premsa han estat recollits en diverses antologies, una de les quals és «Érase una vez» (Debate, 2013). «Entre la pàgina i el fotograma» forma part del cicle Universos Literaris que té lloc els dies 1, 8 i 15 de març i 16 de maig, a CaxiaForum Lleida, coordinat per l'escriptor Martí Sales i impartit pels escriptors i artistes de renom: Roger Mas, Espido Freire, David Trueba i Mario Gas els quals ens despleguen l'univers dels seus mites, ens revelen els seus moments iniciàtics i ens expliquen, fil per randa, què els inspira i com enreden la musa.


Comentaris

envia el comentari