Catalunya Diari

La PUCK Cinema Caravana estrenarà el seu nou muntatge a la Fira de Titelles de Lleida

Imatge d'arxiu de l'obra la PUCK
PUCK i la seva troupe portarà a Lleida l'1, 2 i 3 de maig | LleidaDiari.cat

La Fira de Titelles de Lleida ha escollit el nou muntatge de la PUCK Cinema Caravana, anomenat PUCK i la seva troupe, com una de les estrenes que nodriran la seva programació 2020. De fet, formarà part de la tarda inaugural de la 31a edició de la Fira de Titelles, omplint d'arts de carrer la plaça de la Llotja de Lleida durant la tarda del divendres 1 de maig.

Dissabte durant tot el dia i diumenge al matí, PUCK i la seva troupe serà a Blondel perquè el públic i els programadors assistents a la fira puguin veure el nou espectacle centrat en l'animació. Aquesta proposta, impulsada per Carles Porta i per la companyia Tombs Creatius, fa créixer l'oferta de la caravana PUCK cap a un nou format que és, en si, un micro festival. 

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Un petit circ ambulant d'arts visuals i de creativitat

PUCK i la seva troupe consisteix en un petit circ ambulant d'arts visuals i de creativitat amb el cinema d'animació i la il·lustració com a eixos. I serveix per celebrar el 10è aniversari d'aquesta proposta insòlita de caravana convertida en petit cinema. En concret, la PUCK ha creat per a l'ocasió una selecció dels 15 films més aclamats en els seus 10 anys de vida. A més, incorpora una selecció de 10 jocs de fusta basats en els arguments i els personatges d'aquestes pel·lícules, elaborats de forma artesana i amb una estètica directament relacionada amb la PUCK.

I, com a tercer element, PUCK i la seva troupe suma un espai d'il·lustració en directe amb un dibuixant encarregat de fer creacions personalitzades i inspirades en el món PUCK i els seus films en un panell tipus photocall amb uns forats en què les persones posen la seva cara i es converteixen en uns personatges més d'aquesta troupe.

El luxe d'estrenar a Lleida

«El fet que Fira de Titelles hagi cregut en nosaltres i ens hagi escollit per ser a la 31a edició del certamen és un luxe per la PUCK, que ja va ser a Lleida al 2011 i ara hi tornarà portant una proposta que la fa créixer». Explica el director executiu de PUCK i la seva troupe, Toni Tomàs. «La Fira de Titelles de Lleida és un molt bon aparador per a un muntatge com aquest. Ens permetrà celebrar en gran el 10è aniversari de la nostra PUCK i ensenyar aquest nou projecte a programadors tant nacionals com internacionals i, en concret, a alguns que ja han mostrat interès a poder-lo veure estrenat». I és que aquesta nova proposta ja ha generat expectatives per part de programadors de fires i festivals tant catalans com europeus.

De fet, PUCK i la seva troupe ja té confirmades 4 actuacions sense haver-se ni tan sols estrenat. A banda de la mateixa estrena a la Fira de Titelles, en concret, el nou muntatge viatjarà a València el 16 i 17 de maig per celebrar el Dia dels Museus a l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), a Alemanya el 23 i 24 de maig per formar part de la programació del KinderKultur Festival, a Portugal el 7 de juny per participar en el festival Sementes i a Alençon (França) el 18 i 19 de juliol.

 

Vol ser una manera de fer valdre el cinema d'animació d'autor

Per la seva banda, el director artístic de la PUCK Cinema Caravana i de PUCK i la seva troupe, Carles Porta, afegeix que aquest nou espectacle permet aprofundir en un aspecte clau de la petita caravana cinema: «Hem creat un petit festival al voltant del món de la il·lustració i l'animació. La PUCK vol ser una manera de fer valdre el cinema d'animació d'autor, que molts cops veu restringida la seva exhibició a circuits de festivals del gènere. Amb la troupe el que fem és reforçar-ho encara més fent que la gent pugui jugar al carrer amb les pel·lícules i que es pugui convertir en un personatge més de dibuixos animats».

El procés creatiu de transformar pel·lícules en jocs

El procés creatiu de PUCK i la seva troupe va començar fa un any amb la selecció dels curtmetratges més populars que havia projectat la PUCK. Films com Bottle de Kirsten Lepore, The Moustache, d'Anni Oja, La Traviatta de Guionne Leroy, Patakiskola de Péter Vácz, o Pixels de Patrick Jean, són alguns dels 15 que va triar Carles Porta per celebrar el 10è aniversari. A partir d'aquí, Toni Tomàs va adaptar aspectes significatius dels curtmetratges per convertir-los en jocs, creant estructures de gran volum que permeten al públic interactuar amb les pel·lícules a través del llenguatge narratiu del joc.

A banda de l'espectacularitat de les estructures, en aquest procés es tenen en compte conceptes de jugabilitat com la fàcil comprensió dels mecanismes, l'abast d'un ampli ventall d'edats, la dificultat justa per a oferir un repte divertit i alhora assumible o la possibilitat de permetre el joc a diverses persones alhora, sigui de forma cooperativa o competitiva. Així, per exemple, basat en el curt La Traviatta, la troupe compta amb un gran pastís i per vincular l'experiència a Pixels, s'ha recreat en fusta un joc que emula els clàssics invaders dels videojocs dels 80.

Tot el muntatge, també el photocall d'il·lustració en viu, té una coherència estètica marcada pel director artístic, que és -igual que amb la PUCK- Carles Porta. L'ambientació i el disseny de colors dels jocs de fusta també és obra d'aquest artista lleidatà.

 

L'aposta pel potencial de les instal·lacions de carrer

Estrenant PUCK i la seva troupe, la Fira de Titelles de Lleida continua apostant així per les instal·lacions de carrer, un format d'arts escèniques reconegut internacionalment i que és específic del territori català. Toni Tomàs subratlla que «és a través de programacions com la de la Fira de Titelles de Lleida que es va valorant, a poc a poc, la feina que fem diverses companyies catalanes en aquest àmbit. A Catalunya i a l'estat espanyol costa tenir la consideració que sí que tenim a la resta d'Europa».

Una dècada del petit cinema itinerant

La PUCK Cinema Caravana va néixer a finals de l'any 2009 de l'afany de Carles Porta per donar sortida i promoure l'animació d'autor i del coneixement de les arts de carrer de Toni Tomàs. Els dos conceptes, el cinema d'animació i les instal·lacions de carrer, es van unir en una proposta única materialitzada en una petita caravana reconvertida en sala de cinema. L'experiència que ofereix la PUCK per a tots els públics ha rebut, al llarg d'aquests 10 anys, un gran acolliment, tant en l'àmbit de l'animació com en l'àmbit de les arts de carrer.

De fet, el festival Senseportes d'Argentona li va atorgar el 2017 el premi del públic Pom d'Or al millor espectacle, el primer cop que aquest guardó es donava a una instal·lació. Durant una dècada, la PUCK ha viatjat per tot Europa participant en els principals festivals d'arts de carrer i també a diferents certamens de cinema, que han trobat en aquesta petita caravana una forma de fer arribar l'animació d'autor a un públic de totes les edats que no el troba als circuits comercials habituals.

Cap a nous formats més versàtils

La celebració d'aquest aniversari està centrada en l'estrena del nou muntatge, PUCK i la seva troupe, que fa créixer la proposta inicial de la caravana cinema cap a nous formats més versàtils. De tota manera, els actes de commemoració ja van començar el setembre passat amb l'exposició «10 años de cine ambulante. PUCK Cinema Caravana» que la facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València va organitzar el passat setembre per homenatjar aquesta proposta insòlita que 10 anys abans ja va ser a la ciutat acompanyant els inicis del Màster en Animació que la institució valenciana va crear, també, el 2009.

Al llarg d'aquest 2020, la PUCK té preparades altres sorpreses que incidiran, precisament, en la voluntat de fer arribar arreu del territori una proposta tan especial que valora el cinema d'animació a través d'una experiència insòlita.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari