Catalunya Diari

El cinema dóna el tret de sortida a les activitats del «Més Musiquem»

Entre el 2 i l’11 d’octubre, el Festival Internacional Musiquem Lleida! ofereix activitats paral·leles, com cinema, debats i tallers de cuina

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

El «Més Musiquem», els actes paral·lels al XIII Festival Internacional Musiquem Lleida!, s’inicien aquest dimarts a les 19.30 hores a la sala Funàtic amb la presentació de la pel·lícula documental «Chavela», que anirà a càrrec del músic David Esterri. En l’edició d’enguany, el Musiquem Lleida incorpora el cinema, la música i els debats per obrir-se a nous públics i consolidar la relació entre els espectadors i la música, la protagonista del festival. La XIII edició del Festival Internacional Musiquem Lleida!, organitzada per la Coral Shalom, ha seleccionat una desena de grups d’arreu del món que realitzaran una vintena d’actuacions per diverses localitats del Segrià. El jurat, que ha rebut més de 60 propostes de tot el món, ha seleccionat els deu participants d’acord amb la seva qualitat, atès que el jurat escull els grups sense conèixer-ne ni la seva identitat ni la seva procedència.

La XIII edició del Musiquem Lleida! presenta una programació en la qual destaquen intèrprets i grups amb propostes de música tradicional amb una reinterpretació moderna i una mirada contemporània. Aquesta visió actualitzada l’aportaran les formacions que participen, ja que en aquesta ocasió, el festival destacarà per rebre més propostes artístiques de Lleida i d’Aragó i de joves músics d’entre 20 i 30 anys consolidats internacionalment. La directora del festival, Carme Valls,  ha explicat que «aquesta edició del Musiquem intenta donar valor a la feina de la gent jove de Lleida i de la resta del món que treballen per oferir una nova mirada a la música tradicional». Alhora, la XIII edició del Musiquem Lleida! pretén ser una plataforma de difusió pels joves intèrprets per apropar diferents estils musicals, com el jazz, el tango o la música clàssica a aquest col·lectiu. Durant els nou dies del festival, els carrers de Lleida acolliran una vintena d’actuacions de formacions de música clàssica, tradicional, tango, jazz, romanços clàssics…

La música sonarà a diferents indrets de Lleida

Igual que l’any passat, la música sonarà a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), la plaça de la Paeria, el Museu de Lleida, la Biblioteca Pública, la plaça Ricard Viñes o al Caixaforum. El Musiquem Lleida 2018! s’iniciarà el divendres 5 d’octubre amb l’actuació d’Ensamble Tepuy, un trio que interpreta música tradicional veneçolana, fent èmfasi amb els gèneres populars, però fusionant-los amb el jazz o la música antiga. El segon concert de divendres anirà a càrrec d’Iberotango, un projecte per la integració i la difusió del tango, que desplega un repertori variat que va des de l’estil de la Guardia Nueva fins a Carlos Gardel o Astor Piazzolla. 

La jornada de dissabte 6 d’octubre comença amb les Escarteen Sisters, un dúo que es considera un quartet de corda, que toca i canta a la vegada. La formació sorgeix de la necessitat de compondre cançons per escurçar les distàncies i comunicar-se amb el seu avi malalt que viu a Bèlgica. El mateix dissabte actuarà l’Orfeó de la Universitat Rovira i Virgili (URV), una formació formada per 30 cantaires (entre alumnes i personal de la universitat) que interpreta obres populars de diferents èpoques i estils. Enguany, han actuat al Festival Internacional de Cant Coral Nagham de Tànger.

Infinita varietat de propostes al «Més Musiquem»

Barcelona Clarinet Players i el Duo Francés-Bernal són dues propostes més que es veuran el dissabte. Els primers són una formació integrada per membres de la Banda Municipal de Barcelona, que combinen innovació, fusió, interdisciplinarietat o pedagogia. La direcció escènica del seu espectacle ha anat a càrrec de la prestigiosa coreògrafa i ballarina Sol Picó. El Duo Francés-Bernal, format per un violí i un piano, construeix les seves actuacions al voltant de la relació entre els dos instruments. Amb formació en conservatoris internacionals, Daniel Francés (violí) i Sergio Bernal (piano) compaginen la docència, la carrera artística i la recerca musical.

Una de les actuacions que millor representa l’esperit del Musiquem Lleida! d’enguany és Jazz for Kids, una iniciativa en forma de big band del contrabaixista d’Osca, Dani Escolano, que té com a objectiu apropar el jazz als més joves perquè aprenguin aquest estil de música. Jazz for Kids també forma part d’un projecte educatiu transfronterer.


Comentaris

envia el comentari