Catalunya Diari

Comença la restauració dels Gegants Romans

Comença la restauració dels Gegants Romans| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida inicia la restauració dels seus gegants més antics, els Gegants Romans, que el pròxim any 2015 celebraran el seu 175 aniversari. Aquesta tasca completa el procés de restauració dels gegants de Lleida iniciat per la Paeria ara fa sis anys en que s’han posat a punt tots els gegants: El moro i Zobeida; el rei Jaume I i Elionor; els faraons (2); els xinesos (2); el gegantó Berenguer i la gegantona Violant.

L’especialista en restauració, Joan Miró, tornarà a encarregar-se d’aquesta feina, més complexa que les anteriors, atesa l’antiguitat del elements i la significació dels Gegants Romans.

Per aquesta delicada operació, i tenint en compte que els caps de fusta dels Gegants Romans són les peces més antigues de que disposem, s’inicia un estudi previ on es treballarà conjuntament amb el CAEM - Centre d’Art d’època Moderna de la Universitat de Lleida i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya a Valldoreix. Es duran a terme diferents proves per tal de comprovar l’estat actual i les intervencions sofertes al llarg dels anys.

Els Gegants Romans atribuïts al constructor Ramon Corcelles han tingut quatre aparences diferents al llarg de la història, primer la dels turcs o moros (1840), després la de reis (1898), posteriorment la de faraons (1906) i finalment la de romans (1924).

Per aquest motiu, els Gegants Romans no romandran exposats a partir d'ara a la Casa dels Gegants i tornaran per la Festa Major de Maig on seran de nou presentats a la ciutadania.


Comentaris

envia el comentari