Catalunya Diari

Comença la XXI edició del Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes de Lleida

Comença la XXI edició del Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes de Lleida| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida (Arxiu)

L’actuació del pianista italià Alberto Nosè enceta oficialment aquest dissabte al vespre la XXI edició del Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes, que se celebra a Lleida fins el 2 de juliol i compta amb la participació de 43 pianistes d’arreu del món. L'actuació tindrà lloc a les 20.00 hores i l'entrada és gratuïta.

L’edició d’aquest any incorpora un nou guardó adreçat a reconéixer el millor intèrpret d’una de les més de 100 obres que Ricard Viñes va presentar en primera audició pública o li varen dedicar. Els aspirants que arribin a la final hauran d’oferir en la darrera prova un recital de 45 minuts que, obligatòriament, haurà d’incloure una de les peces del Repertori Ricard Viñes. Amb aquesta iniciativa, l’organització vol augmentar la projecció de la figura del pianista i destacar la profunda petjada que va deixar en els compositors de l’època, Debussy, Ravel, Satie, Granados o Albéniz, entre molts altres.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha desitjat que la present edició del certamen compti amb un ampli seguiment ciutadà i ha recordat que aquest any coincideix amb la commemoració del centenari de l’Escola Municipal de Música i Conservatori i amb la preparació de l’Any Granados, que se celebrarà l’any 2016.

El nou premi per al millor intèrpret del Repertori Ricard Viñes, dotat amb 2.000 euros, es lliurarà a més dels habituals: el Primer Premi del concurs (6.000 euros amb el patrocini d’IFR Group), el Segon Premi (3.000 euros), el Tercer Premi (1.500 euros) i el Premi Especial al millor participant de nacionalitat espanyola (1.000 euros). A més, cada semifinalista obtindrà una borsa de viatge de 180 euros.

Molta participació
Com en anys anteriors, l’elevat nombre inicial d’inscrits, 70, ha obligat a fer una preselecció de concursants fins arribar a la xifra final de 43. La major part d’ells, una trentena, conviuran amb famílies lleidatanes durant els dies del concurs, una altra de les novetats de l’edició d’enguany.

La procedència dels candidats, que no tenen més de 28 anys, és molt diversa, des de Japó, Xina o Corea fins a diferents països d’Amèrica, passant per la pràctica totalitat del territori europeu.

Les proves del concurs també són obertes a tot el públic i es desenvoluparan a la sala 2 de l’Auditori a partir d’aquest diumenge. Des de llavors, s’aniran succeint les diferents fases classificatòries fins arribar a la prova final, que tindrà lloc el dimecres, 1 de juliol, a les 16.00 hores. El lliurament de premis serà el dijous, 2 de juliol, a les 20.00 hores, i inclourà una breu actuació dels guanyadors.

El jurat l’integren pianistes i concertistes, molts d’ells amb una dilatada trajectòria docent: Stanislav Pochekin, Vladislav Bronevetzky, Alberto Nosé, Hiroko Sakagami, Andrzej Tatarski, Purificació Terrado, Jordi Benseny i Enric Prió (secretari del jurat).


Comentaris

envia el comentari