Catalunya Diari

Comença el programa 'Cultura en Família de Ponent als Pirineus'

La Noguera, el Segrià i l'Urgell, les comarques que més han demanat formar-hi part

Imatge de l'obra Toc de Fusta
Arriba un nou cicle per a gaudir en família des de Ponent als Pirineus | LleidaDiari.cat

Els amics d'en Crusó, de la companyia Toc de Fusta, i L'estrany viatge del Senyor Tonet, de Tombs Creatius, són els primers muntatges que s'han representat aquest cap de setmana com a part del programa impulsat per la Diputació de Lleida12 companyies de teatre lleidatanes per a portar espectacles per a públic familiar a 72 municipis de la província.

En concret, aquestes dues companyies han actuat a la Ribera d'Urgellet, a Golmés i a Sant Llorenç de Morunys. Xip Xap Teatre havia de representar diumenge 'La cigala i la formiga' a Organyà però la pluja ha obligat a ajornar-lo fins a aquest dimecres vinent. La iniciativa, anomenada Cultura en Família – de Ponent als Pirineus, ha estat un èxit de convocatòria. Es va llençar fa tot just un mes i en la primera setmana ja havia cobert la immensa majoria de places amb una resposta massiva per part dels municipis lleidatans: en els primers 5 dies, es van confirmar 70 actuacions de les 72 que s'ofereixen en total.

Atansar les arts escèniques per a tots els públics a tot el territori

La voluntat de l'IEI amb aquest programa és atansar les arts escèniques per a tots els públics a tot el territori, sobretot a municipis petits evitant-los els tràmits burocràtics i donant un ajut directe que cobreix el 45% del catxet d'un catàleg d'espectacles de 12 companyies lleidatanes que fan gires internacionals arreu del món.

Una vintena d'espectacles de 12 companyies lleidatanes El programa Cultura en Família – de Ponent als Pirineus cobrirà d'aquesta manera tot el territori amb 20 espectacles diferents (2 possibilitats de cadascuna de les companyies que formen part del projecte): Rats, de Campi Qui Pugui, El Petit Elefant i Hathi, del Centre de Titelles, La Gallina dels ous d'or i Titiritriki, de Zum Zum Teatre, Embolic a la Granja i Safari, de La Baldufa, La cigala i la formiga i Transhumància, de Xip Xap Teatre, Hats i Le petit ambulant, de JAM, El petit circ i Propers, de Fadunito, Adéu Peter Pan i La mongetera màgica, de Festuc Teatre, La Caixeta, d'Holoqué, Els amics d'en Crusó, de Toc de Fusta, Quimera de La Guilla, i L'estrany viatge del Senyor Tonet i El Viatge, de Tombs Creatius.

Els ajuntaments podien escollir tres preferències

Els ajuntaments dels pobles que han sol·licitat entrar al programa podien escollir tres preferències d'entre aquests espectacles i també una data per programar-lo, que posteriorment han pogut confirmar amb la companyia corresponent. Dels 70 ja assignats, 61 han programat l'espectacle que havien triat com a primera preferència. Tres quartes parts dels municipis que s'han acollit al programa han concretat ja la data amb la companyia per a oferir l'espectacle. La majoria ha triat els mesos de setembre i octubre per programar-los, tot i que molts han aprofitat per oferir al seu veïnat una activitat d'estiu aquestes setmanes d'agost.

A banda de Ribera d'Urgellet, Golmés i Sant Llorenç de Morunys, que han estat els primers en estrenar el programa, Guixers, l'Albi, Anglesola, la Figuerosa, el Palau d'Anglesola, Artesa de Segre, Torà, Bellcaire d'Urgell, Castelló de Farfanya, Maldà, Torrebesses, la Sentiu de Sió, Alpicat, Altet i Almenar són altres pobles que oferiran els espectacles d'aquest programa al llarg d'aquest mes. Les localitats apuntades al programa tenen temps fins al 31 de desembre per programar els espectacles. La Noguera, el Segrià i l'Urgell, les comarques més interessades El programa ha permès repartir les actuacions arreu del territori.

Les comarques amb millor acollida

Les comarques en què millor acollida ha tingut la iniciativa han estat la Noguera, amb 15 poblacions inscrites, el Segrià, amb 14, i l'Urgell amb 11. La resta de comarques queden repartides així: a l'Alta Ribagorça, 1; al Pallars Sobirà, 1; al Pallars Jussà, 3; a l'Alt Urgell, 5; a la Cerdanya, 1; al Solsonès, 3; a les Garrigues, 6; al Pla d'Urgell, 6 i a la Segarra, 4. La bona acollida d'aquest programa demostra l'interès dels municipis per programar propostes culturals per a tots els públics i també posa de manifest la necessitat d'oferir a la població activitats de lleure complint amb les mesures sanitàries.

En un moment d'anul·lació d'actuacions arreu de Catalunya, desenes de localitats de la província de Lleida han considerat que la cultura és segura i han apostat per permetre l'accés dels seus veïns i veïnes, sobretot dels infants, a espectacles pensats específicament per al públic familiar. D'aquesta manera, incorporant els protocols establerts pel PROCICAT que impedeixen el contagi de la Covid-19, el programa Cultura en Família de Ponent als Pirineus permet cuidar la salut, tant mental com física, de gent de totes les edats.


Comentaris

envia el comentari