Catalunya Diari

El 28è Dansàneu reforça els vincles amb el patrimoni del territori

Sol Picó amb Marco Mezquida, Lídia Pujol, Jaume Sangrà amb Carles Marigó, i les produccions 'Àer', Teia' i 'Sa Mateixa', entre les propostes destacades

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

La 28a edició del Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu, s'ha presentat aquest dimarts en roda de premsa a l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida posant en valor les seves fortaleses i destacant el seu profund arrelament al territori. Quatre anys després del canvi de format, en què deixava enrere una proposta de caràcter emminentment formatiu, el Dansàneu, ja posicionat en relació als festivals i centres de creació artística en dansa del país, referma la seva voluntat de continuar incentivant la producció en dansa així com consolidant el seu model de festival d'estiu dimensionat en base a paràmetres de sostenibilitat i rigor artístic.

En aquest sentit, els municipis d'Esterri d'Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d'Àneu, però també Escaló, seran novament escenari d'una proposta artística de marcat to contemporani que no oblida el seu vincle amb la tradició però que sobretot busca posar en valor l'excel·lent patrimoni de les Valls que els organitzadors del festival entenen «des d'un doble vessant: artístic i arquitectònic però també natural. De fet, s'evidencia amb la imatge d'enguany, creada per la fotògrafa Iolanda Sebé per a l'estudi Latipo».

Enguany el Dansàneu canvia les dates

Enguany el Dansàneu canvia les dates: les avança una setmana, situant-les just després de Sant Joan i entre les falles d'Isil i les de València d'Àneu. Els seus responsables puntualitzen que el canvi és degut precisament a la professionalització del festival. «Si volem un festival posicionat en relació als seus homòlegs i que compti amb artistes de primer nivell, ens cal treballar a molts mesos vista».

En aquest sentit, l'edició de 2019 ha alterat les seves dates inicials, previstes durant la primera setmana de juliol, per evitar coincidir amb la celebració del Dr. Music que deixava les Valls d'Àneu sense places hoteleres lliures. L'octubre passat vam acordar amb els alcaldes d'avançar-ne la celebració per garantir que podríem acollir ja no només públic de fora del Pallars sinó també els propis artistes i companyies, recorden des del Consell Cultural de les Valls d'Àneu. Un cop sabut que el Dr. Music marxava de les Valls d'Àneu, els responsables del Dansàneu van intentar recuperar les dates inicials però les agendes dels principals caps de cartell no van permetre el canvi.

«El repte enguany és important atès que a nivell d'ocupació no és el mateix la primera setmana de juliol que la darrera de juny. Per aquest motiu hem avançat la presentació de la programació pràcticament un mes i hem implementat noves mesures de difusió com són la venda online d'entrades anticipades a través del Consell Cultural i els paquets turístics en col·laboració amb l'Oficina de Turisme de les Valls d'Àneu», afirmen.

Convida un dels noms propis de la dansa en les darreres dècades

En l'àmbit artístic, el festival convida un dels noms propis de la dansa en les darreres dècades: la ballarina i coreògrafa Sol Picó, Premi Nacional de Dansa i un autèntic referent en la creació contemporània, proposa el seu duo amb el reconegut pianista menorquí Marco Mezquida, una de les veus musicals més actives i interessants del moment. Picó i Mezquida presentaran la seva particular Cita a cegues al temple espiritual de les Valls d'Àneu, Santa Maria, que acollirà la inauguració del Dansàneu 2019 el proper dimarts, 25 de juny, a dos quarts de vuit del vespre. La inauguració inclourà també, a la sortida de l'església, un maridatge amb els excel·lents vins del celler Castell d'Encús que repeteixen d'aquesta manera la col·laboració amb el festival.

Dimecres 26 de juny arriba el primer dels dobles programes del festival: serà a l'església dels sants Just i Pastor, a Son, amb la proposta a duo de Mezquida amb el també pianista i improvisador Carles Marigó i, ja en la segona part, la proposta de Marigó amb el ballarí i actor Jaume Sangrà titulada Origo (Origen), un projecte que s'acaba de presentar amb gran èxit al festival Don Quixot de Rússia. Una proposta a mig camí entre la dansa i el teatre gestual que s'articula principalment a partir de la improvisació. Durant la mitja part se servirà una copa de vi (inclosa dins el preu de l'entrada) en aquest cas en col·laboració amb el celler Batlliu de Sort.

Dijous 27 de juny, novament a dos quarts de vuit del vespre, el Dansàneu es trasllada a Sorpe i ho fa incentivant el diàleg artístic entre el multiinstrumentista Eduard Iniesta i la ballarina Gemma Galera. Serà a l'església de Sant Pere, on ambdós artistes presentaran un projecte pensat ad hoc per al Dansàneu, i a manera de preludi de la celebració de la tercera edició del Tastàneu, una iniciativa que compta amb el suport dels productors pallaresos (per tant, un tast KM0) i que és, d'ençà de la seva creació, una de les iniciatives amb major seguiment del festival.

 

A partir de divendres 28 programa entre dues i tres activitats diàries

A partir de divendres 28, el Dansàneu fa un esforç organitzatiu i programa entre dues i tres activitats diàries. L'excursió amb visita guiada a Sant Pere del Burgal i acció artística final als jardins de l'hotel Castellarnau d'Escaló, una de les activitats més ben valorades pels assistents al festival de l'any passat, es programa de nou per obrir un cap de setmana que situarà el divendres 28 l'actuació de Lídia Pujol a l'església de Sant Joan d'Isil com un dels plats forts del festival. A la sortida, la instal·lació Teia, de la ballarina i coreògrafa Júlia Farrero, sorprendrà els assitents.

Teia va ser un dels projectes finalistes del Premi Delfí Colomé de Dansa 2018 i ha guanyat la beca de Suport a la Creació en Arts de Carrer impulsada per la Plataforma Arts de Carrer, que inclou entre altres el festival Sismògraf, el festival Lluèrnia i el Circ a la Plaça. «En conèixer el projecte, que s'inspira en les falles pirinenques i crea un espectacle entre el moviment i el trapezi, amb un llenguatge simple i visual, vam pensar que resultaria excel·lent per al Dansàneu.

Després de parlar-ne amb la seva creadora, Júlia Farrero, vam proposar-li un acompanyament durant el procés creatiu de l'espectacle amb un acord de col·laboració a dos anys vista que permeti mostrar un petit tast del projecte aquest 2019 i l'espectacle ja acabat l'any vinent, al Dansàneu», explica la directora artística del Dansàneu, Rut Martínez. L'activitat del Dansàneu prevista el divendres 28 de juny es clourà amb la invitació a l'aranesa Alidé Sans, que farà un concert a l'aire lliure, gratuït, a tocar de La Creu del carrer Major d'Esterri d'Àneu.

Dissabte 29 de juny el Dansàneu torna a Santa Maria d'Àneu i ho fa presentant el projecte en residència des de l'inici del festival que ha guanyat el darrer Premi Delfí Colomé: Àer, proposta de la ballarina, creadora i pedagoga Laia Santanach. En paraules de Santanach, «Àer és una peça de dansa contemporània i música electrònica que replanteja la dansa tradicional popular del contrapàs amb la seva música des d'una mirada actual, personal i subjectiva entenent-la com a referent vivencial, estructural i social del moment», afirma. 

Encara dissabte 29 de juny, el Dansàneu acollirà una nova estrena: serà a partir de les set de la tarda, al pati de la Llar d'avis d'Esterri d'Àneu -també gratuït- i amb el tenora Jordi Molina i l'esbart Ciutat Comtal com a protagonistes. Retrat en groc és el nom del darrer projecte del mutipremiat músic de Torroella de Montgrí. Una proposta valenta i reivindicativa que es presenta al Dansàneu en el seu format de quartet i que suma la dansa de l'esbart que lideren Teresa Agustí i Lluís Calduch, que coreografiaran per a l'ocasió una selecció de temes del disc que Molina va presentar a finals de 2018. Dissabte 29 de juny a la nit és jornada de falles a València d'Àneu i el Dansàneu s'hi sumarà programant una primera actuació de vespre – nit (a partir de dos quarts de nou del vespre), com ha estat habitual en les darreres edicions del festival.

 

Una proposta novament gratuïta i de caràcter familiar

Diumenge la jornada començarà amb una proposta novament gratuïta i de caràcter familiar en què un sextet de músics liderats per l'acordionista Carles Belda i la cantant i contrabaixista Gemma Abrié, sota el paraigua creatiu del NewCat, presentaran un homenatge al Bestiari de Josep Carner que tindrà lloc a La Creu/Carrer Major d'Esterri d'Àneu a partir de les dotze del migdia. A partir de les set de la tarda, i a l'excel·lent escenari de Les Planes de Son, l'espai de Mon Natura Pirineus, el Dansàneu clourà la seva proposta presentant un dels espectacles més rellevants produïts durant el 2018 en col·laboració amb L'Auditori de Barcelona (cicle Escenes) i el Mercat de les Flors: Sa Mateixa.

L'espectacle, gratuït per als qui fan estada a Les Planes de Son, gira a través de la música i la dansa, al voltant del concepte d'una mateixa imatge que es repeteix i que va teixint la geometria de la nostra memòria col·lectiva. Una memòria complexa i desigual, sense temps, antiga i recent alhora, que es va generant dia a dia. És la mateixa imatge d'uns fils molt poderosos que ens uneixen sense que els puguem veure: quan algú la toca ens fan ressonar generacions eternes dins les entranyes. La protagonitzen la cantant manacorina Joana Gomila i la ballarina Lali Ayguadé, juntament amb el també ballarí Magí Serra i els músics Laia Vallès i Santi Careta.

Encara dins l'apartat de novetats d'enguany, el Dansàneu introdueix abans de començar cadascun dels espectacles un breu apunt divulgatiu sobre l'espai patrimonial on es programa l'activitat. En els casos de Sorpe, Son i Santa Maria d'Àneu, el festival compta amb el suport de l'expert Antoni Velasco, que també participarà en la presentació del festival Dansàneu d'aquest dimarts, 30 d'abril, a la tarda a Barcelona, al Museu d'Història de la Ciutat. 

 

Venda anticipada online d'entrades per als espectacles

La venda anticipada online d'entrades per als espectacles, que s'inicia demà dimecres, 1 de maig, es podrà fer a través dels webs www.dansaneu.catwww.aneu.cat. Amb tot, la venda online finalitzarà el pròxim 25 de juny, coincidint amb l'inici del festival. A partir d'aleshores, la venda anticipada es podrà fer únicament de manera presencial (fins 24 hores abans de l'inici de cada espectacle) a la seu del Consell Cultural, com a deferència per als habitants del territori.

El festival d'aquest 2019 es presentarà al públic també a Barcelona en el marc d'un acte que tindrà lloc aquest dimarts a la tarda, al Museu d'Història de Barcelona, a partir de les 19.00 hores. Serà llavors quan tindrà lloc la lectura del pregó d'aquest 2019 a càrrec de l'escriptora i directora de la revista Cavall fort, Mercè Canela, la qual agafarà el relleu de Jordi Creus, autor del pregó de l'any passat.


Comentaris

envia el comentari