Catalunya Diari

Destacats directors mexicans i portuguesos visitaran l'Animac 2020

El festival l' organitza l'Ajuntament de Lleida del 27 de febrer a l'1 de març

La 24a edició d'Animac, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, que organitza l'Ajuntament de Lleida del 27 de febrer a l'1 de març, aplegarà un any més el millor talent internacional en el món de l'animació.

Concretament, comptarà amb la participació dels directors mexicans Karla Castañeda (directora de 'Jacinta') i Luis Téllez (director de 'Viva el Rey'), i dels portuguesos Regina Pessoa (directora de 'Tio Tomás: A contabilidade dos dias', curtmetratge recentment premiat als Annie Awards), i Abi Feijó, productor amb una dilatada carrera al sector, entre molts altres convidats d'excepció, que mostraran al públic d'Animac els seus darrers treballs i oferiran conferències i tallers.

Aquests brillants creadors se sumen a la llista de convidats d'aquesta edició d'Animac, entre els quals destaca la gran dama de l'animació francesa, Florence Miailhe, que rebrà el premi Animation Master d'Animac 2020, i que oferirà una masterclass per al públic de la Mostra, el dissabte, 29 de febrer a les 12.30 hores, on repassarà la seva trajectòria i el seu univers creatiu.

Dos grans talents del cinema d'animació stop motion

Els mexicans Karla Castañeda i Luis Téllez, dos grans talents del cinema d'animació stop motion que es fa a Llatinoamèrica, apadrinats per l'oscaritzat director Guillermo del Toro, oferiran una conferència a Animac 2020, el dissabte, 29 de febrer a les 16.30 hores, on parlaran de la producció d'animació que es fa actualment a l'estat mexicà de Jalisco, un dels més importants focus d'animació stop motion de la regió.

Ells formen part d'una generació de joves animadors independents mexicans, juntament amb figures com René Castillo, Rita Basulto, Juan José Medina, Sofía Carrillo i León Fernández, entre altres, que despunten internacionalment gràcies a les seves obres realitzades amb la tècnica de l'stop motion. Per celebrar aquest talent creatiu que ens arriba de Mèxic, Animac 2020 programarà la sessió especial "Animació mexicana" amb la projecció dels curtmetratges: "Jacinta" i "La Noria", dir. Karla Castañeda; "Viva el Rey", dir. Luis Téllez; "El octavo día, la creación", dir. Juan José Medina i Rita Basulto; "Hasta los Huesos", dir. René Castillo; "Los Aeronautas", dir. León Fernández, i "Cerulia", dir. Sofía Carrillo.

Un dels nous puntals de l'animació mexicana i mundial

«Animac vol donar la benvinguda a aquests dos joves animadors de gran talent, que sens dubte són un dels nous puntals de l'animació mexicana i mundial, projectarem les seves pel·lícules, en una sessió dedicada a l'animació mexicana, i estem molt contents que puguin venir a parlar-nos de la seva experiència com a realitzadors i de com s'està desenvolupant l'animació a Jalisco», destaca Carolina López, directora d'Animac.

Karla Castañeda (Guadalajara, Mèxic) és directora d'animació, directora d'art i autora de curtmetratges mundialment reconeguts com a "Jacinta". Recentment, ha participat com a membre de l'equip d'art en la pròxima superproducció animada en stop motion que dirigeix Guillermo del Toro, "Pinocchio", en preproducció durant aquest 2020. Mentre treballa en aquesta producció, Castañeda coescriu amb del Toro el seu primer llargmetratge, produït per l'oscaritzat director. A més, la realitzadora està acabant els detalls de la postproducció del seu tercer curtmetratge animat en stop motion "A Midnight Lullaby".

Luis Téllez (Ciutat de Mèxic) és cineasta, especialitzat en animació stop motion des de 1993. Ha dirigit diversos curtmetratges, com "Viva el Rey", també amb gran reconeixement internacional. En aquests moments, Téllez està treballant en "Inzomnia", el que serà el seu primer llargmetratge d'animació, realitzat amb la tècnica de l'stop motion, i en el qual ha participat Karla Castañeda com a dissenyadora de producció.

Després del seu pas per Animac, Karla Castañeda i Luis Téllez oferiran un taller per als estudiants de l'escola de cinema i animació de Barcelona ECIB, centre que col·laborada amb Animac per portar a Lleida alguns dels millors creadors internacionals.

 

El tàndem portuguès

Animac 2020 rebrà la visita del tàndem format per la directora Regina Pessoa i el director i productor Abi Feijó, dos dels màxims exponents del cinema d'animació que es fa a Portugal. Durant Animac es podrà veure el seu darrer treball, "Tio Tomás: A contabilidade dos dias" (dirigit per Pessoa i produït per Feijó), recentment guardonat amb un Annie Award com a millor curtmetratge d'animació, premi Especial del Jurat en la passada edició del Festival d'Annecy, i que es podrà veure a la secció Curts 3 d'Animac 2020.

El guardonat curtmetratge de Pessoa compta amb la música del mestre canadenc Normand Roger, premi Honorífic d'Animac 2018. A més, Pessoa i Feijó seran els encarregats de conduir el taller d'animació adreçat als alumnes d'Il·lustració de l'Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol de Lleida, en el marc de la 24a edició d'Animac.

Regina Pessoa (Coimbra, Portugal) és una directora de cinema amb una dilatada carrera en el món de l'animació i reconeguda internacionalment per alguns dels seus treballs, com "Tio Tomás: A contabilidade dos dias", que recentment ha estat guardonat com a millor curtmetratge d'animació als Annie Awards, els "Oscar" de l'animació que es donen a Los Angeles a finals de gener i que premien les produccions més destacades de l'any.

Director d'animació, productor i professor

Abi Feijó (Braga, Portugal) és director d'animació, productor i professor. Llicenciat en Arts Gràfiques a l'Escola d'Art de Porto, va realitzar les pràctiques a la National Film Board del Canadà, on va dirigir ​​i animar la seva primera pel·lícula. El 1987 va fundar a Porto El Filmógrafo, un petit estudi d'animació que reunia una nova generació de realitzadors de films d'animació basat en un model d'il·lustració artesanal i que va situar l'animació portuguesa en el punt de mira internacional. Fins al seu tancament l'any 2002,

El Filmógrafo va crear mig centenar d'animacions, moltes realitzades pel mateix Feijó, comptant també amb creadors com Regina Pessoa, Pedro Serrazina, José Miguel Ribeiro o Pierre Bouchon. Posteriorment, Feijó va fundar l'estudi d'animació Ciclope Filmes, hereu d'El Filmógrafo, amb el qual produeix les pel·lícules de Regina Pessoa, entre altres cineastes. Actualment, Feijó està produint el curtmetratge d'animació "Altöetting", d'Andreas Hykade, una coproducció amb l'estudi Film Bilder i l'ONF/NFB.

També et poden interessar...

  


Comentaris

envia el comentari