Les drogues medicinals centren un nou cicle de conferències al CaixaForum Lleida

Els dies 7, 14 i 21 de novembres a les 19.00 hores
Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu | LleidaDiari.cat

Les drogues s'han fet servir des de fa mil·lennis per la major part de les civilitzacions amb finalitats medicinals o rituals. No obstant això, durant la dècada de 1960 l'Organització de les Nacions Unides va fiscalitzar alguns d'aquests compostos, i en va deixar fora d'altres com ara l'alcohol i la nicotina. Hi ha malalties el tractament de les quals encara és un repte avui dia. Hi ha drogues d'abús amb potencial terapèutic? S'està perdent la societat medicaments útils? Per exemple, als hospitals s'utilitzen compostos obtinguts del teix del Pacífic per tractar el càncer, però es podria aprofitar el potencial terapèutic dels principis actius del cànnabis o de l'ayahuasca? Aquestes qüestions i moltes altres seran abordades en el cicle de conferències Drogues medicinals que tindrà lloc els dimecres 7, 14 i 21 de novembre a les 19.00 hores.

 

Substàncies psicoactives

El consum de substàncies psicoactives, molècules situades moltes vegades en fronteres difuses entre les drogues d'abús i els psicofàrmacs, és inherent a la història de la humanitat. Aquestes substàncies són capaces d'alterar la nostra percepció, estat d'ànim, consciència i comportament, i, així, han permès a l'ésser humà procurar, per exemple, l'evasió, l'exploració, el plaer i fins i tot «el misticisme». Moltes poden produir efectes terapèutics o causar efectes danyosos en funció del context d'ús. Avui dia disposen d'un coneixement científic força detallat sobre el mecanisme d'acció de les substàncies psicoactives al nostre organisme. En essència, durant el seu ús es veuen modificats els processos de comunicació química entre les neurones, la qual cosa modula les xarxes que governen el funcionament del cervell.

 

A càrrec de Manuel Guzmán és catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat Complutense de Madrid, com també acadèmic de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia i president de la International Association for Cannabinoid Medicines. Des de fa més de vint anys, la seva investigació se centra en l'estudi del mecanisme d'acció dels principis actius delscannabinoides en l'organisme. La seva feina ha donat lloc a unes 150 publicacions en revistes científiques, com també a 7 patents sobre possibles aplicacions dels cannabinoides com a agents antitumorals i neuroprotectors. 

 

Substàncies psicodèliques

Hi ha un interès renovat en la investigació clínica amb substàncies psicodèliques que havia quedat aturada als anys setanta pel fet de ser classificades, aquestes substàncies, com a drogues d'abús. Cada vegada hi ha més estudis que s'interessen per les substàncies psicodèliques per al tractament de malalties com l'addicció, la depressió, l'ansietat, l'angoixa existencial enfront del càncer i el trastorn per estrès posttraumàtic (TEPT). Algunes de les substàncies amb més potencial són l'MDMA i la psilocibina, de les quals s'examina el potencial que tenen en el tractament del TEPT i de les depressions resistents als antidepressius clàssics.

 

A càrrec de Rafael de la Torre Fornell, director del Programa d'Investigació de Neurociències i líder del Grup d'Investigació en Neurociència i Farmacologia Integrativa de l'Institut d'Investigació Mèdica de l'Hospital del Mar (IMIM). Professor associat de Toxicologia (acreditat per l'ANECA i professor titular) al Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS) de la Universitat Pompeu Fabra. És autor de 350 manuscrits indexats (PUBMED), amb un total de 18.000 cites, Google Scholar H Índex 69. 19 tesis fetes i 4 patents. 

 

Cànnabis medicinal

L'ús recreatiu del cànnabis està estès enormement al nostre entorn. Malgrat això, hi ha un gran desconeixement sobre el potencial terapèutic que tenen els compostos actius d'aquestes preparacions. En aquesta xerrada es farà un repàs sobre l'evidència científica que justifica que ja s'hagin aprovat medicaments basats en cannabinoides en alguns països i que molts altres hagin implementat programes governamentals de cànnabis medicinal. Es farà un recorregut per les patologies i les simptomatologies per a les quals l'ús del cànnabis ha estat reconegut com a opció terapèutica eficaç, i sobre aquelles per a les quals hi ha potencial clínic.

 

A càrrec de Cristina Sánchez és professora titular de Bioquímica i Biologia Molecular a la Universitat Complutense. El seu treball investigador se centra en l'estudi del paper del sistema endocannabinoide en la generació i la progressió del càncer de mama. És membre de la Junta Directiva de la Societat Espanyola d'Investigació sobre Cannabinoides i de l'Observatori Espanyol de Cànnabis Medicinal, i actual vicedegana d'Investigació de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat Complutense. Preu de cada conferència: 5 euros. 50% de descompte clients de CaixaBank.Comentaris

envia el comentari