Catalunya Diari

Dues òperes i una adaptació de Shakespeare, l’oferta de LaTemporada per la Festa Major de Lleida

El Teatre de l’Escorxador acull dissabte 12 de maig una reinterpretació d’«Othelo»

Dues de les obres considerades com les òperes més populars de tots els temps («Cavalleria Rusticana» i «Pagliacci») i una reinterpretació d'«Othelo», el clàssic de William Shakespeare, formen part de l'oferta de LaTemporada per la Festa Major de Lleida, que se celebrarà del 9 al 13 de maig. La primera de les propostes es representarà el dimecres 9 de maig a les 21.00 hores al Teatre de la Llotja de Lleida. «Cavalleria Rusticana» (Cavallerositat camperola) i «Pagliacci» arriben de la mà de l'associació dels Amics de l'Òpera de Sabadell.

PAGLIACCI de Leoncavallo, Amics de l’Òpera de Sabadell
PAGLIACCI de Leoncavallo, Amics de l’Òpera de Sabadell | LleidaDiari.cat

Els dos títols són els que van iniciar a finals del segle XIX el concepte d'òpera verista, caracteritzat per descriure personatges i situacions reals, fins i tot de les classes més baixes. «Cavalleria Rusticana» és una òpera en un acte de Pietro Mascagni que està ambientada en la Sicília de finals del segle XIX. L'obra explica la història d'un tràgic triangle amorós amb dues dones enamorades del mateix home i un marit cornut pel mig. El seu 'intermezzo' es va utilitzar per a la banda sonora de la pel·lícula 'El Padrí III'.

  

  

«Pagliacci» segueix la tendència iniciada per «Cavalleria Rusticana». Es va estrenar el 1892 a Milà i s'inspira en un fet real que va haver de jutjar el pare de Ruggero Leoncavallo, l'autor de l'òpera. L'acció la protagonitzen uns còmics ambulants que actuen a Calàbria el dia de la Mare de Déu d'Agost. Quatre actors interpreten els 14 personatges de la tragèdia «Othelo». És la proposta que oferirà el Teatre de L'Escorxador el dissabte 12 de maig a les 20.30 hores. A l'obra, adaptada per l'autor argentí Gabriel Chamé, els actors Matias Bassi, Elvira Gomez Gabriel Beck i Martín López actualitzen Shakespeare mitjançant el teatre físic, el clown i el burlesc. El muntatge arriba avalat pel seu èxit al Teatre Villarroel de Barcelona, on va exhaurir totes les entrades.

Els quatre actors aconsegueixen fer reflexionar sobre la frontera entre la tragèdia i la comèdia amb els seus gestos, caracteritzacions, coreografies de gags i jocs de paraules. En tot moment, respectant el text original d'«Ohtelo». Gabriel Chamé, director i adaptador de l'obra, és un pedagog i mestre del clown. Va formar part de «La Compañía Argentina de Mimo» i va participar en 7 espectacles censurats per la dictadura argentina. Fundador de la companyia «El Clu del Claun», des del 1990 ha desenvolupat la seva carrera escènica i d'investigació teatral per Europa.


Comentaris

envia el comentari