Catalunya Diari

Interpretaran el Rèquiem de Mozart al Teatre de La Llotja i a Tàrrega

Els concerts se celebraran els dies 2 i 3 de març i compten amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

L'Institut d'Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dilluns la presentació dels concerts 'El Rèquiem de Mozart, homenatge a Lluís Virgili', que l'Orfeó Lleidatà i l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida oferiran a Lleida i Tàrrega els dies 2 i 3 de març. La presentació ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l'IEI, Rosa Pujol; del responsable de la direcció de l'IEI, Antoni Balasch; del coordinador de l'Orquestra Julià Carbonell, Joan Cortina; del director de l'Orfeó Lleidatà, Pedro Pardo; i del president del Patronat de la Fundació Orfeó Lleidatà, Antonio Soliva.

En la seva intervenció, Rosa Pujol ha volgut destacar la tasca divulgadora de la música que fan formacions com l'Orquestra Julià Carbonell i l'Orfeó Lleidatà, que són «tot un referent en l'àmbit musical a casa nostra». Una tasca que és possible d'acord amb un «esforç i una dedicació envejables», i que en aquest cas es materialitza en una obra que reforça «l'aposta en especialització en la música de gran format, en una iniciativa molt encertada perquè s'ha demostrat que n'assegura l'èxit i en preveu la continuïtat, perquè es presenta de forma fàcil i senzilla al gran públic». Més encara quan aquesta aposta vol ser un homenatge a una figura il·lustre com és la de Lluís Virgili, de la qual Joan Cortina ha dit que «juntament amb Oriol Martorell i uns pocs més, és un dels que va salvar la música coral a Catalunya en uns temps molt difícils».

El dissabte 2 de març al Teatre de la Llotja

'El Rèquiem' es podrà escoltar el dissabte 2 de març a les 20.30 hores al Teatre de la Llotja de Lleida i un dia després a les 18.00 hores al Teatre Ateneu de Tàrrega, amb 35 músics de l'Orquestra Julià Carbonell i 60 cantaires de l'Orfeó, i actuant com a solistes Marta Garcia Cadena (soprano), Marta Infante (mezzosoprano), Eduard Mas (tenor) i Néstor Pindado (baix). Pedro Pardo ha destacat que es tracta de solistes «de primera divisió» i ha recordat el cas de Marta Infante, de la que ha precisat que va començar a cantar a l'Orfeó Lleidatà i que «sempre diu que si canta és gràcies a Lluís Virgili», fins al punt que ha esdevingut «una de les nostres solistes més internacionals i ara estrenarà una òpera al Liceu».

  

  

Lluís Virgili va ser l'ànima de l'Orfeó Lleidatà al llarg de més de quaranta anys, durant els quals va impulsar la recuperació d'una entitat coral que estava malmesa per l'efecte de la guerra i la dictadura. Ara, un any després de la seva mort, rebrà aquest homenatge amb l'obra culminant del repertori simfònic coral mozartià, la Missa de Rèquiem en re menor (K.626), creada el 1791 i que va ser l'última composició de Mozart i potser una de les seves obres més reconegudes i amb més força.

El repte d'enfortir la col·laboració entre fundacions

El repte de la iniciativa és enfortir la col·laboració entre les Fundacions Orfeó Lleidatà i Orquestra Simfònica Julià Carbonell, i amb la col·laboració de la Fundació Victòria dels Àngels, que proporcionarà els solistes, oferir un producte musical de primera qualitat fet per lleidatans i per als lleidatans i sota la direcció de Pedro Pardo, successor del mateix Lluís Virgili.

  

  

Per tot plegat, Pardo ha detallat que el Rèquiem de Mozart suposa «un desafiament» similar al que va ser el Carmina Burana i «la culminació dels homenatges» que l'Orfeó Lleidatà ha anat fent a la figura de Lluís Virgili, i als que caldrà afegit una exposició al voltant de la seva figura que es podrà veure a l'Espai Orfeó a partir del 28 de febrer. Pel que fa a les entrades per als concerts, es posaran avui a la venda a la web i a la taquilla de La Llotja a un preu de 18 euros, tot i que amb descomptes de fins a 6 euros per a membres d'agrupacions corals i estudiants de música. Per al concert de Tàrrega, els preus i els descomptes seran els mateixos.


Comentaris

envia el comentari