Catalunya Diari

El Castell de la Suda de Lleida estrena el nou enllumenat monumental

El Castell de la Suda de Lleida estrena el nou enllumenat monumental| Redacció - Fotografia: Facebook Àngel Ros

El Castell de la Suda de Lleida estrena nou enllumenat monumental. Aquest espai, compta ara amb 53 noves lluminàries, que milloren la visibilitat i la il·luminació del conjunt monumental. La inversió, a càrrec de LleidaLlum, suma 176.000 euros.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha explicat que aquesta estrena, que permet una millor visualització del monument arreu, ha coincidit amb la comunicació oficial aquest dimarts, per part de la Generalitat de Catalunya, del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català, del certificat de l’acord que es va prendre el maig d’aquest any on es refrendava la candidatura del Turó de la Seu Vella de Lleida. Paisatge de Memòria, fita monumental i buit urbà per passar el primer dels filtres per optar a Patrimoni Mundial de la Humanitat. En aquest sentit, el paer en cap ha posat de relleu un dels aspectes que assenyala l’informe del consell assessor i que fa referència a la coherència del projecte amb les tres categories principals de paisatge cultural: la que se centra en un paisatge clarament definit, concebut i creat d’una manera intencionada per l’home; la d’un paissatge essencialment evolutiu i una tercera que es denomina paisatge cultural associatiu. “Gràcies als qui heu fet possible aquest enllumenat, que heu fet possible també un pas més en el camí de la declaración de Patrimoni Mundial”, ha afegit.

Pel que fa a l’actuació realitzada al Castell del Rei la Suda,que abasta les dues façanes del monument, ha consistit en la instal·lació de nous punts de llum amb tecnologia LED per tal de millorar l’eficiència energètica i la uniformitat dels nivells lumínics per als vianants i disminuir considerablement el consum elèctric de la instal·lació. Així, s'han instal·lat lluminàries amb reflectors optimitzats, evitant així emissions en l’hemisferi superior, dotades de tancaments d’alta qualitat. Les noves lluminàries combinen llum de tonalitats blanques i grogues que donaran sensació de volum i profunditat al monument, ha destacat la tinenta d’alcalde i regidora d’Urbanisme, Marta Camps, qui ha agraït la labor dels tècnics i de totes les persones que han participat en el disseny i l’execució de la nova il·luminació.

Amb aquest projecte d’il·luminació de la Suda s'acaba d’integrar el Castell del Rei al conjunt del Turó de la Seu Vella contribuint, també, a la rellevància del monument des del punt de vista de la seva consideració de Patrimoni Mundial de la Unesco.

Les obres de millora s’inclouen dins el nou contracte de gestió del servei d’enllumenat públic de Lleida, adjudicat a la UTE Lleida Llum formada per Romero Polo i Citelum. Amb aquest contracte, pioner a Catalunya i l’Estat, Lleida s’assegura una renovació importantíssima de tota la infraestructura d’enllumenat, ja que es canvien tots els punts de llum de la ciutat que no estaven modernitzats en el primer any de contracte, el que suposa la millora de més del 90% dels punts de llum existents a la ciutat i, per tant, el canvi de més de 21000 punts dels 23.000 que hi ha a la ciutat, dels quals 7.297 seran de leds. La resta de punts de llum ja s’havien substituït en els darrers anys.


Comentaris

envia el comentari