Catalunya Diari

El Centre d'Art La Panera de Lleida posa al mateix nivell dissenyadors de moda i artistes visuals

El Centre d'Art La Panera de Lleida posa al mateix nivell dissenyadors de moda i artistes visuals| Text i fotografia: ACN

 

El Centre d'Art Contemporani La Panera de Lleida ha estrenat aquest dissabte quatre noves exposicions, entre les quals destaca una reflexió sobre el cos a través de la moda i de l'art amb obres de 36 creadors que estableixen un diàleg amb la indumentària. 

La mostra, titulada 'Vestir i desvestir cossos. Fenomenologies d'aparició', proposa una reflexió al voltant del cos i de l'art a través del vestir. L'exposició situa la indumentària al centre d'una reflexió abordada tant des del disseny de moda com des de les pràctiques artístiques. S'organitza en cinc dispositius de reflexió: cos ferit, cos construït, cos expandit, cos absent i cos polític. La mostra posa en relació propostes de disseny emergent, professionals de la moda i artistes que situen la relació del cos amb el vestir al centre del seu treball. 
 
En aquesta exposició hi participen un total de 36 artistes: Ana Laura Aláez, Nora Ancarola, Stéphanie Baechler, Ramon Guillén-Balmes, Isabel Banal, Anna-Sophie Berger, Denys Blacker, María Castellanos, Júlia Coma Vilarasau, Lucía Cuba, David Delfín, Emma Escuer, Pepe Espaliú, Ali Yerdel i Anastasia Pistofidou, Laura Fernández Antolín, Esther Ferrer, Lena Gallovicova, Nadine Goepfert, Rubén Grilo, Enric Majoral, Ana Mir, Txell Miras, Juan Luis Moraza, María Morgui, Juan Muñoz, Peter Pohjola, Maria Palomeras, Miriam Ponsa, Joana Poulastrou, Laura Puigdellívol, Mariaelena Roqué, Tea Sirbiladze, Jana Sterbak, Pan Weiju.
 
Una de les comissàries de l'exposició, Maia Creus, ha explicat que "la moda és una gran indústria de producció però també un llenguatge de gran contingut simbòlic i té un rerefons al voltant de les persones i les seves identificacions i autorepresentacions". "En general veiem que aquest acte tan quotidià de vestir-se i desvestir-se cada dia és en realitat un acte altament polític, altament simbòlic, perquè té a veure amb el fet de travessar la frontera de l'espai íntim i el públic, en una escena en la qual tots, en siguem conscients o no, ens manifestem", ha afegit Creus. 
 
L'exposició, ubicada a la primera planta, es podrà visitar fins el 22 de maig.
 
'L'escriptori circular'
A l'exposició de Guillermo Mora i Teresa Solar, 'L'escriptori circular', els artistes plantegen una gran instal·lació que parteix d'un moble de treball poc comú: l'escriptori circular. La seva intervenció específica per a la planta 0 de la Panera s'expandeix en l'espai i revela múltiples capes i dimensions. Els artistes han explicat aquest dissabte que han creat l'obra conjuntament a partir d'un encàrrec que van rebre de l'ex directora de la Panera, Glòria Picazo. Tot i partir de pràctiques artístiques diferents, Mora i Solar s'han fixat aquesta vegada en un escriptori per l'interès comú d'acostar-se a l'escriptura i el llenguatge. El nucli de la instal·lació presenta l'escriptori com un espai de treball, però també es representa aquest moble com un desert, un espai que acumula brossa o com un espai de joc. 
 
L'exposició es podrà visitar fins el 22 del maig.
 
'Seguir el fil'
L'exposició 'Seguir el fil' se centra en les textures, en els teixits i en el disseny. Ofereix un recorregut per descobrir diverses textures que es poden reconèixer al tacte i conviden al visitant a imaginar quines són les seves possibles utilitats. Aquest és el cas d'Alejandro's carpet, una catifa realitzada per Emiliana Design, que ofereix la possibilitat de participar en el seu disseny i personalitzar-la.
 
Es podrà visitar a l'Espai miniPanera fins el 22 de maig.
 
'Situacions'
El Centre de Documentació acollirà fins el proper 13 de març la sèrie de cartells 'Situacions', que respon a la invitació que la Temporary Gallery de Colònia va fer a Sergio Rubira per participar en la presentació d'aquest centre d'art durant els primers dies de la 56a Biennal de Venècia l'any passat.
 
En aquest projecte hi han participat els artistes: Ignasi Aballí, Cabello/Carceller, Dora García, Rogelio López Cuenca, Cristina Lucas, Julia Montilla, Juan Luis Moraza, Itziar Okariz i Juan Pérez Agirregoikoa. Per fer les seves creacions es van inspirar en el popular barri venecià de Castello i ofereixen visions crítiques de temes com l'arribada de grans creuers a la ciutat o també un homenatge a Pier Paolo Pasolini.


Comentaris

envia el comentari