Catalunya Diari

El Consell del Consorci del Turó de la Seu Vella acorda iniciar la restauració de la Porta dels Apòstols l’any 2017

El Consell del Consorci del Turó de la Seu Vella acorda iniciar la restauració de la Porta dels Apòstols l’any 2017| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

El Consell General del Consorci del Turó de la Seu Vella, reunit sota la presidència de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i amb l’assistència del vicepresident, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha aprovat els pressupostos 2016, que seran de 733.000 euros i les principals actuacions de conservació i millora al Turó dels propers dos anys, entre les que destaca la restauració de la Porta dels Apòstols i diferents treballs de millora i manteniment al Claustre.

Les obres de restauració de la Porta dels Apòstols s’iniciarà a la primavera del 2017 perquè així ho recomanen els tècnics, aquest 2016 es realitzaran ja diferents actuacions de conservacions en elements del Claustre per resoldre diferents patologies.


En la mateixa reunió s’ha nomenat oficialment el nou director del Consorci del Turó, Joan Baigol, i s’ha acordat així mateix que el comissionat de l’alcaldia per a la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO, Pep Tort, ho sigui del conjunt del Consorci del Turó.

El president del Consorci del Turó, l’alcalde de Lleida, ha explicat que ja hi ha una assignació dels pressupostos de l’Estat per a la Porta dels Apòstols però que “la Generalitat també hi serà i esdevindrà qui tirarà endavant la restauració”. Ros ha explicat que es demanarà que l’assignació de l’ Estat també se sumi a la restauració dels elements patrimonials de la Seu Vella. “A l’aportació de l’Estat hi sumem una altre aportació important, d’aquest ordre, de la Generalitat. Crec que hi ha una implicació molt important de la Conselleria de Cultura, del conseller i del director general amb la Seu Vella, que vull agrair molt sincerament. Crec que aquest serà un període de fer un pas endavant important de la Seu Vella i en particular en el nostre camí per ser declarats Patrimoni Mundial de la Unesco”.

Per la seva banda, el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, ha explicat que la voluntat del departament és anar regenerant les seves aportacions econòmiques en aquest tipus de monuments i institucions i ha remarcat que el primer que cal és reprendre el camí en primer lloc de conservació i, en aquest sentit, ha destacat que “hi ha un compromís molt gran institucional per garantir la conservació d’aquest monument amb inversions que es faran durant l’any 2016 i 2017 amb un compromís econòmic molt important del departament de Cultura i encara més de la ciutat, que permanentment se n’ocupa, i des de la conservació s’han plantejat objectius per millorar la difusió i el coneixement, l’apreciació de la ciutadania d’aquest monument, que té un interés nacional evident i, per tant, depassa l’interés dels lleidatans i ha d’interessar al conjunt de la ciutadania”.

Pel que fa al reconeixement UNESCO, Vila ha afirmat que és evident que el “reconeixement UNESCO arriba després de fer tota una feina de protecció, de conservació, de compromís econòmic de les institucions per la seva posada en valor i de la màxima difusió”. El Conseller de Cultura, que assistia per primera vegada al Consell General del Consorci del Turó dela Seu Vella, ha destacat així mateix que el nomenament del nou director ha estat un nomenament exemplar “l’experiència viscuda aquí a Lleida és una experiència molt ben valorada a nivell del país i segur que serà exemple de selecció d’altres processos a nivell de directius, no només de monuments, sinó de museus” .

En el sí del Consell General també s’ha posat de manifest que el Conjunt del Turó s’autofinanciia en un 38,6%. En la sessió s’han aprovat les taxes pels diferents serveis que ofereix el monument, que es mantenen igual que l’any passat.

A la reunió del Consell General del Turó del Seu Vella hi han assistit també la tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra; el secretari general de Cultura, Pau Villoria; el director general de Patrimoni, Josep Maria Boya; i el director dels SSTT de Cultura a Lleida, Josep Borrell. Així mateix hi han participat el tinent d’alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, Rafel Peris; la regidora Cristina Simó en representació del grup municipal CiU; Daniel Rubio, en representació del grup municipal de C’s; i Núria Marin, en representació del grup municipal ERC-AVANCEM. També hi han assistit Joan Ramon González, vicepresident del Consell Cívic i Social del Consorci; i Frederic Vila, vicepresident del Consell Científic del Consorci.


Comentaris

envia el comentari