Catalunya Diari

El govern aragonès demana al jutjat d'Osca que faci el que calgui perquè les 97 obres en litigi arribin el 25 de juliol

El govern aragonès demana al jutjat d'Osca que faci el que calgui perquè les 97 obres en litigi arribin el 25 de juliol| Text i fotos: ACN

 

El govern de l'Aragó ha demanat a la titular del jutjat de primera instància número 1 d'Osca que adopti les mesures "necessàries" perquè s'executi la sentència del mateix jutjat que ordenava el trasllat a l'Aragó de les 97 obres d'art en litigi que estan a Catalunya abans del 25 de juliol. 

Per fer-ho, sol·liciten "l'auxili de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, o qualsevol altra mesura necessària per garantir l'execució de la sentència". El serveis jurídics de l'executiu han enviat una carta al jutjat d'Osca després que la Generalitat no hagi dit com procedirà al trasllat de les peces, tot i que la jutgessa havia ordenat que el pla de transport es comuniqués abans del 20 de juliol. El president de l'Aragó, Javier Lambán, ha assegurat aquest dijous que segueixen treballant per mantenir amb Catalunya unes relacions en un clima d'enteniment i concòrdia però insisteix que les sentències han de complir-se.
 
La jutgessa d'Osca va emetre el 5 de juliol una interlocutòria en què ordenava a la Generalitat comunicar al govern de l'Aragó amb prou antelació, "com a molt tard el 20 de juliol", "com procediran al trasllat dels béns i a quina hora arribaran al lloc assignat per poder adoptar les mesures necessàries". El pla de transport, però, no s'ha presentat.
 
Per aquest motiu, el govern de l'Aragó sol·licita que s'autoritzi l'entrada de la Comissió Judicial al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i al Museu de Lleida per tal de comissar de manera immediata els béns i traslladar-los al Monestir de Sixena. Així mateix, a l'escrit es sol·licita que s'ajudin de la Brigada de Patrimoni Històric de la Policia Judicial perquè doni auxili a la Comissió Judicial per garantir l'execució de la sentència. 
 
Per altra banda, Lambán ha criticat la connivència del govern espanyol amb les tesis de Catalunya pel que fa al litigi. "No puc entendre que el govern espanyol secundi l'estratègia de la Generalitat", un fet que, assegura Lambán, "recorda a l'estratègia de desconnexió de Catalunya". "No deixo de pensar que pot existir una relació entre la decisió presa al MNAC i el que està passant aquests dies al Congrés", ha afegit.
 
Paral·lelament a la petició del govern aragonès, l'advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español, per la seva banda, també ha enviat aquesta setmana un escrit a la jutgessa demanant-li que intervingui la policia judicial per fer complir la sentència que obliga al trasllat a l'Aragó de les 97 peces en litigi. És el segon escrit en aquest sentit que envia Español en quinze dies i la jutgessa li ha demanat que deixi de presentar escrits "sense transcendència processal".
 
A través d'una providència la jutgessa comunica a l'Ajuntament de Vilanova de Sixena que, "es tenen per fetes les manifestacions i es requereix, atesa la sobrecàrrega de feina que aquest òrgan suporta i el volum d'escrits presentats (per l'Ajuntament), s'abstingui de presentar d'ara en endavant escrits amb l'únic objectiu de fer consideracions i manifestacions que no influeixen de cap manera en l'execució que es tramita". 


Comentaris

envia el comentari