Catalunya Diari

El Gremi de Forners de Lleida preveu vendre unes 15.000 ferradures, 3.000 més que l'any passat

El Gremi de Forners de Lleida preveu vendre unes 15.000 ferradures, 3.000 més que l'any passat| Text i fotografia: ACN

 

Els establiments associats al Gremi de Forners de les Terres de Lleida preveuen vendre al conjunt de la demarcació unes 15.000 ferradures de Sant Antoni, un pastís farcit de nata, trufa o crema creat especialment per aquesta festivitat. Si les previsions es compleixen, serien unes 3.000 unitats més que l'any passat. A partir d'aquest divendres ja es podran trobar a les fleques i forns.

Els pastissos simulen una ferradura per posar de relleu el protagonisme dels cavalls en aquesta celebració i tenen sis cireres confitades igual que els claus de les ferradures de veritat. Segons el president del Gremi de Forners de la demarcació de Lleida, Manel Llaràs, cada any tenen més acceptació entre els consumidors, amb un interès creixent per mantenir i potenciar les tradicions.
 
Les primeres ferradures s'han pogut tastar aquest dijous a l'Institut d'Estudis Ilerdencs, on s'ha fet la presentació dels actes de Sant Antoni per part de les tres entitats implicades: el Gremi de Forners, la Congregació de la Sang i l'Associació Cultural i Recreativa els Pagesos, agricultors de l'Horta de Lleida que organitzen la desfilada.
 
Canvien els caramels pel pa
La principal novetat de la desfilada serà la carrossa que l'Associació Cultural i Recreativa els Pagesos ha cedit als forners i que utilitzaran per reivindicar la seva feina. A banda d'estar decorada amb diferents tipus de pans s'hi podran llegir missatges criticant la venda de pa en grans superfícies i benzineres, un pa que el Gremi considera que no té una qualitat equiparable al que laboren artesanalment als seus obradors.
 
Així, el Gremi de Forners reclarà el consum de pa artesà a la desfilada de Sant Antoni Abad, que es farà aquest diumenge a la capital del Segrià. Per primera vegada tindran carrossa pròpia i sumaran així les seves reivindicacions a les que tradicionalment fan els pagesos. Durant el recorregut, en comptes de caramels, repartiran entre els infants 1.500 panets "perquè s'acostumin a menjar un bon pa de forner artesà, incidint en el tema de l'alimentació sana, ja que el cereal a través del pa és la millor manera d'aconseguir els hidrats de carboni per a la canalla", ha afirmat Llaràs.
 
Una desena de carrosses
Els organitzadors de la desfilada esperen comptar amb una desena de carrosses, quatre carros i uns 25 cavalls, tot i que fins aquest divendres encara hi ha les inscripcions obertes. Marc Vives, president de l'Associació Cultural i Recreativa els Pagesos, ha explicat que els participants mantenen en secret els lemes que lluiran les carrosses, de manera que caldrà esperar a diumenge per saber quins seran els temes protagonistes de les reivindicacions del sector. 
 
Els actes del dia de Sant Antoni començaran a les 08.00 hores a l'església de la Sang, amb la benedicció dels 2.000 pans i tortells que es vendran durant tot el matí. A les 09.00 hores hi haurà un esmorzar popular als locals de la Cooperativa Agrícola Pràctica, lloc des d'on partiran les carrosses, carros i cavalleries, una hora més tard, cap a la mateixa església, al carrer Sant Antoni. A les 11.00 hores està previst que comenci l'eucaristia en honor al sant, que comptarà amb el bisbe de Lleida i amb la participació de la coral Sant Antoni; i a les 12.00 hores, a l'avinguda de Blondel, hi haurà la benedicció de les carrosses, carros i cavalleries, que desfilaran fins a la Creu dels Tres Tombs, a la cruïlla dels carrers Balmes i Vallcalent. Després s'ha organitzat un dinar de germanor, ball i lliurament de premis.


Comentaris

envia el comentari