Catalunya Diari

El llibre com a forma d'expressió artística

El llibre com a forma d'expressió artística| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 La mostra, que es podrà veure a Lleida fins el proper 10 de març, reuneix obres paradigmàtiques de la producció d'aquesta última dècada, especialment dels últims cinc anys, i inclou també referències claus a obres realitzades entre els anys 60 i 70 del s.XX en cada apartat.
 
AL’alcalde de Lleida, Àngel Ros, el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Josep Borell, la comissària de la mostra, Rocío SC Santa Cruz, la tinenta d’alcalde de Cultura, Montse Parra, i el director del Museu d’Art Jaume Morera, Jesús Navarro, van participar en l'acte d'inauguració.
 
Aquesta és la tretzena mostra itinerant que el Departament de Cultura produeix i ofereix als municipis amb la voluntat d’acostar l’art contemporani als ciutadans i ciutadanes, en cooperació amb els ens locals. Així, després de la seva estada a Granollers, a Terrassa, a Cerdanyola del Vallès, a Capellades, a Mollet del Vallès i a Manresa, la mostra arriba a Lleida i, posteriorment, a Barcelona i Badalona, on tancarà la seva itinerància.
 
La concepció del llibre d’artista va sorgir a la segona meitat del s. XX, concretament, l’any 1963, quan Edward Ruscha realitza la primera edició de 'Twenty-six Gasoline Stations (26 estacions de gasolina)'. A partir de llavors, els artistes més avantguardistes decideixen servir-se del llibre com a instrument de ruptura amb l'art anterior, tot i la paradoxa de tractar-se d’un mitjà d'expressió artística tradicional.
 
La pervivència d'aquest llegat és el que fa que ara, situats en el segle XXI, el llibre continuï tenint una gran vigència. I això contràriament als que ja fa deu anys n’anunciaven la seva fi a causa de l'arribada dels nous suports digitals per al text i la imatge, que segons ells, el condemnava a desaparèixer.


Comentaris

envia el comentari