Catalunya Diari

El MNAC obre les portes de l’exposició retrospectiva de l’il·lustrador lleidatà Xavier Gosé

El MNAC obre les portes de l’exposició retrospectiva de l’il·lustrador lleidatà Xavier Gosé| Text i fotografia: ACN

 

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha inaugurat aquest dijous a la tarda l’exposició dedicada a l’il·lustrador lleidatà Xavier Gosé (1876-1915), la primera gran retrospectiva de l’artista que acull aquesta institució. 

La mostra, dotada parcialment amb fons del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida –on l’exposició arribarà a l’abril de 2016- revisa l’obra de Gosé, referent de la il·lustració moderna i un dels grans cronistes del París de la ‘belle époque’. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que ha assistit a la inauguració, ha celebrat que els actes de celebració del centenari de la mort de Gosé arrenquin amb l’exposició al MNAC, “tot un reconeixement a nivell nacional i més enllà per a l’artista”.
 
L’alcalde ha recordat la “clara vinculació” de l’artista amb la capital del Segrià, i ha apuntat la seva participació en “diferents corrents artístiques de la ciutat”. 
 
Gran retrospectiva
L’exposició, que coincideix amb el centenari de la mort de Xavier Gosé, recull una àmplia representació de la seva obra coneguda, així com alguns treball inèdits. Considerat un dels artistes catalans més internacionals de principis del segle XX, paradoxalment no havia estat exposat abans al MNAC. 
 
En col·laboració amb el Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, que hi aporta una part important d’obres, la mostra conté prop de 300 obres. Pintures, dibuixos, il·lustracions de moda, revistes i també peces d’alta costura (vestits, barrets i complements), que evidencien la “finalitat sempre aplicada” de la seva obra, en expressió de Mariàngels Fondevila, conservadora d’art modern del MNAC i comissària de l’exposició.
 
Gosé va néixer a Lleida però aviat es va traslladar a Barcelona, on va cursar els seus estudis a l’escola La Llotja. La comissària apunta que l’artista va tenir en l’il·lustrador Lluís Pellicer el seu gran referent. “Ell li va inocular l’afició per aquest món”, exposa. A més, l’ambient artístic modernista de la ciutat, amb Els 4 Gats com a epicentre van contribuir al seu desenvolupament com a artista. “Aquí arribaven les revistes satíriques franceses”, recorda, i afegeix que la Sala Parés era un punt habitual d’exposicions sobre cartellisme. 
 
L’exposició que li dedica el MNAC revisa totes les etapes de la carrera de Xavier Gosé, des dels seus inicis al taller de Pellicer i la Barcelona d’Els Quatre Gats, al París de la ‘belle époque’, així com de les seves diverses facetes creatives: la d’il·lustrador, però també la de pintor, dibuixant i il·lustrador de moda. 
 
La mostra permet veure l’evolució de l’artista, “des de la seva vena més satírica i humorista fins al món de les aparences i del luxe”. Durant l’estada a París, i degut al seu interès pel món de “l’elegància i el refinament”, alguns promotors del món de la moda el van contractar per a diverses revistes de moda, perquè a través de les seves il·lustracions difongués el treball dels grans modistes de l’època.


Comentaris

envia el comentari