Catalunya Diari

El MNAC recorrerà el retorn de les pintures de Sixena i encarrega un estudi sobre els riscos del seu trasllat

El MNAC recorrerà el retorn de les pintures de Sixena i encarrega un estudi sobre els riscos del seu trasllat| Text i fotos: ACN

El patronat del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha acordat aquest dilluns interposar un recurs d’apel·lació a la sentència del jutjat d’Osca que l’obliga a retornar les pintures murals del monestir de Sixena. El museu se suma així, per una altra via, al recurs que el Govern presentarà a l’Audiència Provincial d’Osca per la mateixa causa.

El patronat de la institució, en què participen, entre altres, la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura, ho ha decidit unànimement en la reunió que han mantingut aquest dilluns. L’acord adoptat inclou instar al director del museu, Pepe Serra, que “amb caràcter urgent” encarregui als serveis de Restauració i Conservació Preventiva del Museu un estudi sobre els riscos que podria originar el trasllat de les pintures murals objecte del plet, “que puguin amenaçar la seva integritat i deguda conservació”.

Respecte a l’altre litigi obert amb el govern de l’Aragó, el que afecta les obres d’art del mateix monestir que custodien el Museu de Lleida i el propi MNAC, el museu secunda la posició manifestada la setmana passada pel conseller de Cultura la setmana passada. És a dir, dóna per bona la voluntat de compliment de la sentència (que obliga al retorn provisional d’aquests béns) i entén al mateix temps que la seva execució no és possible abans del dia 25 de juliol tal i com estableix el jutjat.

En aquest sentit, “recolza i insta” el president i el director del MNAC perquè, com ja va fer el conseller Vila, s’adrecin a la titular del Jutjat d’Instrucció núm. 1 d’Osca per transmetrer-li que “el compliment de la sentència no l’eximeix del compliment dels tràmits administratius pertinents”.

Aquests tràmits són essencialment dos. El primer, la reunió de la Junta de Museus de Catalunya, que es produirà aquest mateix dimecres, i que ha d’avalar en última instància la decisió de desprendre’s d’aquests objectes. El segon, que el departament d’Economia (Patrimoni) procedeixi a la ‘descatalogació’ dels objectes d’art, en tant que en l’actualitat són formalment patrimoni català i el Govern no en pot autoritzar la sortida del país mentre així sigui.


Comentaris

envia el comentari