Catalunya Diari

El Museu de Lleida obre portes després que el Govern no lliurés les 44 peces de Sixena en el termini fixat per la jutge

Si la magistrada no es pronuncia aquest dimarts sobre la petició d'Aragó d'habilitar el mes d'agost per fer efectiu el trasllat, tot fa pensar que deixarà la decisió fins al setembre

Un grup de nens d'un esplai accedint al Museu de Lleida l'1 d'agost del 2017 | LleidaDiari.cat

El Museu de Lleida ha obert les seves portes amb normalitat, després que aquest dilluns finalitzés el termini que el Jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Osca havia donat a la Generalitat per entregar a Aragó les 44 peces originàries del Monestir de Sixena que es troben al museu lleidatà i on segueixen encara. Davant la negativa del Govern a lliurar els béns, el govern d'Aragó va sol·licitar aquest dilluns a la jutge que habiliti el mes d'agost –un mes inhàbil judicialment- per tal que tècnics aragonesos, acompanyats de la policia, es puguin endur les 44 peces en litigi. Tot fa pensar que si durant aquest dimarts la jutge d'Osca no es pronuncia en relació amb les peticions del govern d'Aragó, no prendrà cap decisió al respecte fins al setembre. Des del Govern, el conseller de Cultura, Lluís Puig, ja ha deixat clar que «per voluntat nostra, les peces no sortiran del Museu de Lleida mentre sigui conseller», segons va manifestar en una entrevista.

Com ja havia anunciat, el Govern no va entregar aquest dilluns a Aragó les 44 peces originàries del Monestir de Sixena que hi ha al Museu de Lleida, tot i que el 31 de juliol era el darrer dia fixat per la jutge d'Osca perquè la Generalitat fes efectiva l'entrega dels béns en litigi. En aquest sentit, l'equipament museístic lleidatà ha obert les seves portes amb normalitat i mantenint entre la seva exposició 7 d'aquestes 44 peces que reclama Aragó. Davant la negativa del Govern a lliurar els béns en litigi, el govern d'Aragó va sol·licitar aquest dilluns al Jutjat de primera instància i instrucció d'Osca que habiliti el mes d'agost perquè és pugui dur a terme el trasllat. Cal recordar que l'executiu aragonès va demanar també a la jutge poder entrar al Museu de Lleida amb la policia judicial per endur-se les peces. Fins al moment, la magistrada no s'ha pronunciat amb relació a aquestes peticions i tot fa pensar que si no ho fa durant aquest dimarts deixarà la decisió al respecte fins al mes de setembre.

Malgrat la negativa de la Generalitat, el govern d'Aragó va traslladar fins al Monestir de Sixena un equip amb una vintena de tècnics i responsables de la conselleria aragonesa d'Educació, Cultura i Esports per esperar l'arribada de les peces que són al Museu de Lleida. L'operatiu va arribar al monestir a primera hora del matí i s'hi va estar fins a les 22 hores tot i que finalment els béns no van arribar. Per la seva banda, el conseller de Cultura, Lluís Puig, va reiterar aquest dilluns la voluntat manifesta del Govern de mantenir al Museu de Lleida les 44 obres d'art en litigi amb l'Aragó, entenent que s'han resolt els recursos pendents i que no hi ha una sentència en ferm. Davant d'això, Puig va garantir que les peces «no sortiran» per voluntat pròpia del Museu de Lleida ni les pintures murals del MNAC mentre sigui conseller. «Volem esgotar tots els camins que ens segueixin aportant un sentiment de justícia en la nostra defensa», va esgrimir. En aquest sentit, va insistir que el posicionament és «clar i rotund» i va defensar que el Govern no pot incomplir la Llei de Patrimoni Cultural, que protegeix aquestes 44 peces. Finalment, va assegurar que no busquen «aixecar polseguera» ni als jutjats, ni amb el govern de l'Aragó ni amb l'Ajuntament de Sixena sinó que volen conduir el procés d'una forma «tranquil·la i educada».

 

Per la seva banda, la Plataforma d'entitats culturals de Lleida ha anunciat que es mobilitzarà en el cas que «es produeixi qualsevol acció al Museu de Lleida per part del jutjat». La plataforma manté el seu «ple suport» al Govern i al conseller de Cultura i els demana «tota la fermesa» perquè, «en cap cas, s'atengui» l'ordre d'execució de la sentència dictada per la jutge, ja que «es tracta d'una sentència de primera instància que té encara un llarg recorregut judicial» i que, a la vegada, «atempta contra l'àmbit competencial de la Generalitat».

Finalment, el delegat accidental del govern espanyol a Catalunya, Juan Manuel Sánchez-Bustamante , ha demanat al conseller de Cultura, Lluís Puig, que «rectifiqui» i compleixi les resolucions judicials sobre el conflicte per l'art de Sixena. D'aquesta manera, l'Estat respon en què garantia que les peces «no sortiran» per voluntat pròpia del Museu de Lleida ni les pintures murals del MNAC mentre sigui conseller. Sánchez-Bustamante ha titllat les declaracions de «molt preocupants» i acusa el conseller d'oferir una imatge «contraproduent». El termini fixat pel Jutjat d'Osca per enviar a l'Aragó els 44 béns del Museu de Lleida expirava dilluns, però el Govern argumenta que no s'han resolt els recursos pendents ni hi ha una sentència en ferm. Segons ha explicat Juan Manuel Sánchez-Bustamante en una visita a Figueres, el «primer» que ha de fer un responsable polític és «respectar i complir» les sentències i resolucions judicials perquè ningú està «per sobre de la llei».


Comentaris

envia el comentari