Catalunya Diari

'El Polvorí de Gardeny' comença a agafar forma

'El Polvorí de Gardeny' comença a agafar forma| Redacció - Fotografia: Miki de Santiago

 

Lleida ha presentat aquest dilluns 'El Polvorí de Gardeny', el projecte del nou Centre de Creació d’Arts Escèniques de Lleida, que promourà  la creació, la producció i la formació, alhora que esdevindrà un indret de trobada i reflexió cultural. S'espera que a partir del mes de setembre pugui entrar en funcionament.

La nova instal·lació, ubicada a l'espai de l'antiga discoteca del Larida d'hivern, "serà la fàbrica de creació d'arts escèniques de noves companyies i produccions de Lleida", segons ha explicat durant la presentació l'alcalde de Lleida, Àngel, Ros, qui ha afegit que també "s'obre a companyies i professionals d'arreu del territori".
 
A l'espai encara s'hi han de dur a terme petites reformes i actuacions. En aquesta primera fase s’invertiran 110.000 euros, perquè a partir del setembre pugui entrar en funcionament i esdevingui espai de creació, de trobada sociocultural i de reflexió entorn de la cultura. El paer en cap ha avançat que, juntament amb 'El Polvorí de Gardeny', la Paeria recuperarà els ajuts a la producció teatral perquè el sector disposi dels espais i també del suport econòmic per tirar endavant els seus projectes. 
 
Per la seva banda, el director de l’Aula de Teatre, Antonio Gómez, ha assenyalat que la intenció és que sigui un centre amb "molta vida", amb companyies i professionals vinculats al món cultural, perquè qui hi passi surti com a millor professional i companyia i “tingui més possibilitats de guanyar-se la vida”. Gómez ha apuntat que han rebut una quarantena de currículums interessant-se per dirigir el projecte.
 
El projecte
Al juny del 2014 l’Ajuntament de Lleida va proposar a l’Aula Municipal de Teatre el disseny i la gestió d’un nou centre de creació a la ciutat. L’Aula ha redactat el Pla Director del centre després d’un procés d’elaboració dividit en diferents etapes, entre les que en destaquen la visita a altres centres de creació de tot l’estat o l’organització de diferents taules de debat amb diversos sectors (companyies professionals, sector de les arts escèniques, sector educatiu...). El projecte té en compte la realitat actual del sector i intenta respondre les necessitats específiques de les companyies professionals de teatre, amb especial atenció a les lleidatanes.
 Els principals eixos de treball del centre de creació El Polvorí seran:
1. El Polvorí, espai de creació: amb el foment i l’acompanyament dels processos creatius dels professionals de la cultura, especialment de les arts escèniques. Es preveu el 'Projecte Pólvora. Impuls a la creació', que constarà de tres línies d’acció: assessorament i opinió de diversos experts en la matèria, dotacions econòmiques i vocació d’internacionalització. Un altre dels punts forts del centre serà un espai de coworking, on professionals de diversos sectors culturals compartiran, no solament espai, sinó també idees, projectes, coneixements i experiències. Per altra banda, El Polvorí també oferirà diversos espais de residències i programes de formació per a professionals, i promourà laboratoris de creació artística.
 
2. El Polvorí, espai de trobada sociocultural de la ciutat: amb la voluntat d’integrar el centre en la vida quotidiana de la ciutat i esdevenir un espai de trobada sociocultural. El Polvorí apostarà per la creació d’esdeveniments singulars entorn de la cultura i se sumarà als diversos equipaments, projectes i espais de la ciutat on ja es desenvolupen projectes culturals.
 
3. El Polvorí, espai de reflexió entorn de la cultura: El centre vol esdevenir un espai de reflexió entorn de la cultura, especialment en el territori. Per aquest motiu, des d’El Polvorí es generaran una sèrie d’activitats com ara xerrades, conferències o cinefòrums, entre altres.
 
La seva missió és ser un espai de creació, producció i formació destinat als professionals de la cultura amb especial atenció als de les arts escèniques, essent al mateix temps un espai de trobada i reflexió cultural i social del territori. La visó serà esdevenir un referent en el seu model de gestió i dignificació de les arts escèniques, a través de la professionalització i reflexió cultural posicionant Lleida al món. Els valors que el mouran seran la transparència, la professionalitat, l’empatia, la proximitat, la confiança, l’excel·lència, la solidaritat, el retorn social, la sostenibilitat, la innovació, la responsabilitat, el compromís i la il·lusió.


Comentaris

envia el comentari