Catalunya Diari

El projecte del Museu d’Art Jaume Morera, a la Rambla Ferran, a punt

El projecte del Museu d’Art Jaume Morera, a la Rambla Ferran, a punt| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

El Museu d’Art Jaume Morera s'ubicarà a partir d'ara a l’edifici de l’antiga Audiència Provincial. El nou espai comptarà amb una seu definitiva, en ple centre de la ciutat, gràcies a la rehabilitació i adaptació d’un edifici ja existent i catalogat, l’antiga Audiència, que es realitzarà sota les directrius municipals de l’arquitecte Jaume Terés i la direcció de Jesús Navarro, director del Museu.

El projecte elaborat per aquest equip municipal, que ha comptat amb l’assessorament museogràfic de l’empresa Croquis – guanyadora del concurs convocat per l’encàrrec d’aquest treball-, permet “adequar amb les màximes garanties i eficàcia les necessitats museístiques a l’espai que allotjarà el Museu”, ha destacat l’alcalde de Lleida, Àngel Ros. El paer en cap, que ha recordat que la col·lecció del Museu d’Art Jaume Morera “és la més important d’art modern i contemporani fora de la ciutat de Barcelona”, s’ha mostrat convençut que “la nova ubicació esdevindrà una nova centralitat artística a la ciutat i un atractiu turístic i cultural essencial per la projecció cultural i artística de Lleida”. 
 
Segons ha explicat l'alcalde, els costos de l'actual projecte són molt menors que els plantejats inicialment anys enrere pensant en un edifici de nova construcció "estem parlant d'un cost de prop de 4.800.000 euros, una xifra que se situa molt lluny dels 11 milions d'euros que costava la construcció d'un nou equipament per al Morera, així com de la revisió Museogràfica que es va fer, que sumava 6,5 milions d'euros més la museografia".
 
El director del Museu d’Art Jaume Morera, Jesús Navarro, ha explicat per la seva banda que el projecte assegura el desplegament efectiu del Pla de Museus de la ciutat de Lleida, del qual només restava pendent la seu del Museu Morera, una seu que “permetés garantir l’obligació de conservar, preservar i estudiar els fons artístics que custodia i d’assegurar l’accés públic a les seves col·leccions”. Navarro ha destacat que serà un “Museu de Lleida, perquè posarà en valor la herència artística i cultural de la seva societat construïda al llarg dels anys i la riquesa creativa de la seva gent i Per a Lleida, perquè la justificació darrera de la seva existència és la del seu ferm compromís amb la societat de la qual sorgeix i a la qual serveix, i obert al món, perquè avui en dia formen part de una societat cada cop més globalitzada en la qual el Museu actua com una finestra de la realitat local i un aparador de la realitat global”.
 
L’arquitecte responsable del projecte, Jaume Terés, ha explicat que la intervenció arquitectònica per implementar el nou Museu d’Art de Lleida en l’edifici de l’Antiga Audiència “té per objectiu reconfigurar i reformular l’edifici i projectar una nova fita urbana destacada i equilibrada, cabdal per dotar d’una nova singularitat al Museu i per reactivar la Rambla Ferran”. Segons destaca Terés la intervenció arquitectònica “configura un nou equilibri entre l’edifici i la ciutat que la Museografia complementarà i que es fonamenta en la conservació dels valors patrimonials de la tipologia i del sistema envolupant historicista de l’edifici, l’enderroc de la remunta construïda l’any 1970 i la construcció d’un element arquitectònic lleuger, obert, dinàmic, de nova planta que se situa a partir del límit del volum històric, i la configuració d’espais d’interacció entre el Museu i la Ciutat”.
 
Sales amb una reconfiguració permanent
En el projecte s’ha plantejat una museografia flexible, modular, neutra i plenament accessible com a elements identificadors del nou Museu. D’acord amb el programa plantejat per la direcció del Museu, totes les sales d’exposicions previstes (1a, 2a, i 3a plantes) estan concebudes de la mateixa manera, per permetre la seva reconfiguració permanent. La planta baixa, pensada com una mena de plaça pública, acollirà els serveis d’acolliment del visitant, la botiga i els espais especials d'interpretació dels continguts del museu amb el visitant. Tot això amb la idea de reforçar l’eix Rambla Ferran – Vestíbul – i l’espai que es crea arquitectònicament en sentit vertical a través d’obertura del pati central fins arribar a la terrassa. La darrera planta del Museu (5a.) acollirà els espais complementaris de la museografia: la sala d’actes polivalent i l’aula didàctica. Comptarà també amb una terrassa mirador amb vistes a la Seu Vella.
 
Com una extensió de les sales d’exposició bona part de les reserves del Museu (4a planta) seran visitables. Aquesta innovació museogràfica ha de permetre la superació dels límits espacials que condicionen i limiten l’espai físic dels museus i facilitar al màxim l’accés a les seves col·leccions. Aquest espai de reserva serà complementat en un altre espai a la planta baixa, aquest del tot privat que funcionarà com a taller bàsic de conservació i d’espai de recepció dels béns artístics que rep el Museu.
 
El conjunt d’aquest actuació està valorada en 4.767.437,15 euros, dels quals 3.998.822,16 euros corresponen a l’arquitectura i 768.615,00 euros a la museografia bàsica. Aquestes quantitats inclouen l’IVA.
 
L'equip de govern preveu destinar entre 150.000 i 200.000 euros al pressupost de 2016 per al Museu d'Art de Lleida, Jaume Morera i se cercarà finançament amb altres administracions: Generalitat, Estat i també es convidarà a participar-hi a la Diputació. L'alcalde ha explicat que l'Ajuntament de Lleida, en aquest projecte que transcendeix Lleida, hi posa l'edifici i el projecte museogràfic i s'ha mostrat convençut que altres administracions contribuiran en la seva construcció. Els terminis per al nou Museu contempla un possible inici d'obres cap a finals de l'any 2016 amb la possibilitat que estigui finalitzat l'any 2018. L'any 2017 farà 100 anys que es va inaugurar el Museu Morera al Mercat de Sant Lluís. 


Comentaris

envia el comentari