Catalunya Diari

El Turó de la Seu Vella, entre els quatre finalistes per ser candidats del Ministeri de Cultura a Patrimoni de la Humanitat

El Turó de la Seu Vella, entre els quatre finalistes per ser candidats del Ministeri de Cultura a Patrimoni de la Humanitat| ACN - Fotografia: lleidaalminut

 

La candidatura del Turó de la Seu Vella ha quedat entre les quatre finalistes per ser incloses a la llista indicativa del Ministeri de Cultura que es presentarà a la Unesco perquè valori la seva declaració com a Patrimoni de la Humanitat. Inicialment hi havia sis propostes i dues ja han estat descartades, segons ha confirmat aquest divendres l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. La comissió de Patrimoni del Ministeri s'ha reunit aquest dijous i continua aquest divendres avaluant les candidatures.

El conjunt monumental de la Seu Vella competeix en la categoria de Paisatge Cultural amb aproximació a Paisatge Urbà històric. La candidatura 'Paisatge de memòria, fita monumental, buit urbà' és un document de més de 650 pàgines que recull tota la informació que justifica el valor universal excepcional del conjunt monumental del turó per tal de ser declarat Patrimoni de la Humanitat sota tres criteris: històric-artístic, paisatgístic i immaterial. La candidatura ha posat de manifest, més enllà dels valors històrics i artístics, els valors immaterials de tot el conjunt i el del paisatge cultural. 
 
El juny passat es va presentar públicament a la Paeria la versió definitiva de la candidatura, un document que ressegueix la història de Lleida a través del Turó de la Seu Vella i remarca, entre altres, "l'excepcionalitat universal que una catedral hagi estat un camp de concentració de presoners". 
 
Altres aportacions realitzades a la candidatura fan referència a novetats en l'àmbit cívic i social, com ara la documentació recollida per l'Associació d'Amics de la Seu Vella i les 13.059 signatures de suport a la candidatura que han recollit entre els anys 2007 i 2013. A més, el dossier ha incorporat un apartat dedicat a la Festa de Moros i Cristians i la seva especial relació amb el Turó i amb la història de la ciutat, i també un notable capítol sobre l'Orfeó Lleidatà.
 
Com a documentació complementària, destaca també que es va afegir a la candidatura l'explicació del Pla Especial del Turó de la Seu Vella, com a pla jurídic vigent; l'inventari de conservació dels béns mobles i elements arquitectònics decoratius de la Seu Vella del Centre de Restauració de Béns i Mobles de Catalunya; l'inventari de Material Arqueològic Museable del Turó de la Seu Vella de la Secció d'Arqueologia de la Paeria; l'àlbum de planimetria i el de fotografies de "Paisatges de paisatge" en alta resolució, on s'integra paisatge de llunyania, d'apropament i interior, així com el paisatge de la història amb un ampli ventall de fotografies. 
 
En l'àmbit de gestió es van reforçar les indicacions de processos com la incidència en les futures planificacions urbanes.

\r\n  


Comentaris

envia el comentari