Catalunya Diari

Els floristes lleidatans calculen que les vendes de roses cauran a la meitat aquest Sant Jordi perquè és diumenge

Els llibreters avancen els descomptes del 10% al dissabte i algunes botigues rebaixen un 5% el preu dels llibres tota la setmana

La Diada de Sant Jordi d'aquest 2017 cau en diumenge. | LleidaDiari.cat

Els floristes lleidatans calculen que les vendes de roses cauran a la meitat aquest Sant Jordi. El motiu, expliquen, és que la diada enguany és en diumenge i moltes persones la celebraran fora de casa. «A nosaltres ens farà molt mal», explica la presidenta del Gremi de Floristeries de Lleida, Anna Baleñà, «perquè no és el mateix un dia laboral en què la gent surt més, per anar comprar el pa o anar a treballar i aprofita per comprar la rosa». Als llibreters, en canvi, no els afectarà «si el temps acompanya». A més, «la gent disposarà de més temps per sortir a comprar el llibre i no es concentrarà tothom a última hora com passa quan la diada és en dies laborables», explica el president del Gremi de Llibreters de Lleida, Jordi Caselles. Per incentivar les vendes, però, els descomptes del 10% en llibres seran també, a més de diumenge, dissabte i durant aquesta setmana, algunes llibreries oferiran descomptes del 5%.

Pel que fa a les roses, el Gremi de Floristes de Lleida assegura que la davallada en les vendes ja la van notar l'any passat, que la diada va ser en dissabte, ha assegurat Baleñá, quan es van vendre un 30% menys de roses. Enguany els floristes calculen que les vendes seran encara inferiors i han comprat un 50% menys de roses que una diada de Sant Jordi en dia laboral. Baleñá insisteix també en demanar a l'Ajuntament que no es donin tantes llicències per parades de roses a altres col·lectius perquè ho considera un «greuge» pels floristes. En aquests sentit, el tinent d'alcalde de la Paeria, Rafel Peris, ha explicat que enguany les peticions per tenir parades al carrer per Sant Jordi han caigut un 25% i que aquesta caiguda beneficia especialment al gremi de floristes, ja que les peticions per instal·lar parades de roses ha disminuït un 32%. En concret, a la ciutat de Lleida es donaran enguany 142 llicències per vendre al carrer roses, llibres i altres productes, la qual cosa suposa un 25% menys de parades que l'any passat. 

Pel que fa als llibres que es calcula que es vendran més enguany, Jordi Caselles en destaca 'Nosaltres dos', de Xavier Bosch; 'La senyora Stendhal', de Rafel Nadal o 'Rosa de Cendra', de Pilar Rahola. Pel que fa a llibres locals, no en pot destacar un de sol, ja que enguany, assegura, hi ha molta varietat, com ara el recull de relats curts d'una dotzena d'autors, 'Assassins de Ponent', l'últim llibre d'Emili Bayo 'Tan tuyo como tu muerte', o una nova edició de 'Lo diccionari lleidatà', de David Prenafeta, Ferran Montardit i Robert Masip.

Enguany també, el Gremi de Forners seguirà oferint el Pa de Sant Jordi, fet a base de formatge, sobrassada i nous «perquè es vegi la senyera quan es talla», explica el president del Gremi de Forners, Manel Llaràs, que assegura que es tracta d'un producte molt elaborat. Calcula que les vendes seran similars a l'any passat, quan es van vendre unes 20.000 unitats, la majoria el dissabte.


Comentaris

envia el comentari