Catalunya Diari

Els Gegants de Lleida viatgen a Barcelona i a Montblanc

Els Gegants de Lleida viatgen a Barcelona i a Montblanc| Redacció - Fotografia: Ajuntament de LleidaEntre les sortides previstes aquest 2014 n’hi ha dues al setembre que destaquen especialment. La primera serà el dia 6 a Montblanc, ja que seran els gegants Romans els que assistiran a la celebració dels 150 anys dels Gegants i Nanos de la vila montblanquina. La segona sortida serà del 14 al 20 de setembre on romandran exposats a les Drassanes per participar en una exposició conjunta amb gegants de Barcelona, de Tortosa, Vilanova i la Geltrú, Vilassar de Dalt, Granollers, Vilafranca del Penedès i Terrassa. La singularitat d’aquesta participació està en què hi viatjaran els 12 Gegants de Lleida, un fet que es dóna molt poques vegades. El dia 20 es clourà l’exposició amb una cercavila a la tarda. Precisament, a Barcelona ja hi van anar tots a principis dels 50, quan el conjunt estava format per 9 gegants.

Aquest 2014 els Gegants de Lleida ja han assistit a la celebració dels 200 anys de gegants al barri de la Closa de Montbrió del Camp o a la Xurriacada dels Països Catalans, a les festes de Vic els dies 5 i 6 de juliol. Però el calendari festiu està farcit d'activitat i fins a finals d'any estaran presents a diverses cites, com la trobada gegantera de l’Ereta o les Festes de la Tardor, entre altres.

Restauració dels gegants Romans
Els gegants Romans seran restaurats després de les Festes de la Tardor. Durant un temps, aquesta parella deixarà l’espai expositiu de la Casa dels Gegants, on es troben ubicats, per ser restaurats. Aquest procés inclou des de l’estudi realitzat amb la col·laboració del CAEM (Centre d’Art d’Època Modera) de la Universitat de Lleida fins a la pròpia restauració, al taller de Joan Miró i Oró.

Aquesta intervenció clourà el cicle de restauracions de les diferents parelles de gegants, iniciada el 2009 amb la parella de Gegantons, en el marc de col·laboració amb la Fundació Privada Venso. Els gegants Romans es presentaran amb la imatge restaurada al 2015, en el marc de la celebració del seu 175è aniversari.

La Casa dels Gegants
El conjunt de Gegants està constituït per cinc parelles de gegants i una parella de gegantons. Aquests són: Marc Antoni i Cleopatra; els Moros; Jaume I el Conqueridor i Donya Lionor; els Faraons; els Xinesos i l’Infant Berenguer i Donya Violant. Actualment s’exposen al Museu de la Cultura Popular, la Casa dels Gegants, ubicada a la Regidoria de Cultura.

La Casa dels Gegants és un espai de custòdia, d’exhibició i de recuperació del patrimoni festiu. Parteix d’un treball fet des del rigor en la documentació i la contextualització històrica i amb una vessant didàctica i divulgativa. Entre els seus objectius, hi ha el de ser un motor de recuperació i de restauració del patrimoni festiu material i immaterial de la ciutat i ser també un punt de dinamització de projectes al voltant de la cultura tradicional i popular de Lleida.

A més de l’actual grup dels Gegants, també s’exposen els Capgrossos de la comparsa municipal; els cavallets del Ball de Cavallets; les Trampes i el Penó, juntament amb els vestits dels Heralds, Signífers i Pregoner; els Marraquets de Lleida; els elements de cartellisme i difusió de les Festes, i els plafons informatius sobre l’evolució de la Festa i els balls de la mateixa. El Marraco, per la seva envergadura física, no pot estar físicament en l’espai expositiu, però si li ha destinat un espai informatiu i gràfic, per fer-lo igualment present amb altres recursos alternatius.


Comentaris

envia el comentari