Catalunya Diari

Els lleidatans honoren Sant Anastasi, patró de la ciutat

Els lleidatans honoren Sant Anastasi, patró de la ciutat| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 El paer en cap ha destacat el gran inici de festa d’ahir, amb "l’excel·lent pregó" del rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, que va versar sobre la seva estima a la ciutat i la seva universitat, marcant l’evolució de la ciutat durant aquests anys. L’alcalde ha remarcat que avui és un dels dies més participatius de la festa, amb l’ofrena floral i la batalla de flors a la tarda. L’anada a ofici, amb els gegants de la ciutat al capdavant, ha sortit de la plaça de la Paeria cap a la Catedral, amb l’alcalde presidint el seguici. Els macers, la bandera de la ciutat, les pubilles, els heralds i els signífers, les trampes, el penó i la Banda Municipal han protagonitzat la desfilada. A la Catedral, el bisbe de la Diòcesi de Lleida, monsenyor Joan Piris, ha oficiat la missa solemne en honor a Sant Anastasi. L’eucaristia ha estat concelebrada pel degà i capítol catedral i retors de la ciutat. L’ofici religiós ha estat amenitzat pel Petit Cor de la Catedral de Lleida, sota la direcció del mestre de capella, Mn. Joaquim Mesalles. La missa s’ha introduït explicant que els paers de la ciutat van fer l’any 1627 el vot de respectar i celebrar la festa del sant l’11 de maig. Després de 385 anys es continua amb aquesta tradició i enguany se celebra el 303 aniversari del martiri de Sant Anastasi a Badalona. Seguint també la tradició, aquest divendres ha predicat un sacerdot fill de la ciutat, que ha estat monsenyor Martí Sandiumenge.En acabar l’ofici, i ja en processó, s’han cantant els antics goigs en lloança al sant, la imatge del qual ha sortit de la Catedral acollida per una ballada conjunta de tots els elements del seguici. Enguany, l’Associació de veïns de Magraners ha estat l’encarregada de portar la imatge fins a la plaça de Sant Joan.
 
Participació massiva
En el seguici, hi han participat la Colla Infantil dels Diables de Lleida, el Ball de Diables, el Ball de Bastons del CCLD, la Moixiganga, el Ball de Moros i Cristians, Bastoners del Pla de l’Aigua, el Ball de Cavallets, els Gegants, els Heralds i els Signífers amb el Penó i les Trampes, les pubilles, els Ministrers de Lleida, la imatge de sant Anastasi, les autoritats eclesiàstiques, els macers, la bandera de la ciutat, la Corporació Municipal i la resta d’autoritats i representacions, la Banda Municipal, l’àguila, els Castellers de Lleida, els representants de la Festa de Moros i Cristians de Lleida, els infants amb el vestit típic de català en representació de les associacions cíviques i veïnals, les entitats de cultura popular i tradicional i les cases regionals.
 
Un cop s’ha arribat a la plaça, s’ha fet una ballada conjunt de tots els elements festius i el bisbe de Lleida ha fet una salutació a la ciutadania, convidant els lleidatans a gaudir de la festa. Tot seguit, s’ha procedit a l’ofrena de roses vermelles de la pubilla i l’ofrena de les entitats, així com de tota la ciutadania que hi ha volgut participat.
 
Com és habitual, quan s’han acabat les ofrenes, s’ha traslladat al imatge del patró a l’interior de l’església de Sant Joan, portada per l’AV de Magraners i acompanyada pels Ministrers de Lleida.


Comentaris

envia el comentari