Catalunya Diari

'Els Pastorets' visiten diversos escenaris de Lleida amb motiu de les festes nadalenques

'Els Pastorets' visiten diversos escenaris de Lleida amb motiu de les festes nadalenques| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida (Arxiu)

 

Les companyies i grups de teatre lleidatans Talia Teatre, Toar Teatre i AEM-Belles Arts Teatre treballen aquests dies per enllestir els darrers detalls de la tradicional obra de 'Els Pastorets', una funció que es representa cada any a diversos escenaris de la ciutat amb motiu de les festes de Nadal. 

La representació d’AEM-Belles Arts Teatre tindrà lloc al Teatre Municipal de l’Escorxador els dies 21, 26 i 28 de desembre a les 18.30 hores. La Parròquia del Carme i l’Auditori Municipal Enric Granados, per la seva banda, acolliran les representacions de TOAR Teatre, els dies 28 de desembre i 30 de desembre respectivament, a les 18.00 hores. L’actuació del grup Talia Teatre tindrà lloc al Teatre Municipal de l’Escorxador els dies 1, 2, 3 i 4 de gener a les 18.00 hores.
 
Els orígens del gènere dels pastorets es troba en els drames religiosos medievals. L’officium pastorum (l’adoració dels pastors) és el punt de partida d’antigues celebracions que els fidels interpretaven durant la nit de Nadal en les esglésies al redós de la missa del gall. Segons s’explica, els esclats de cants, balls i mostres de joia col·lectiva que es generaven es tallaren en sec en entrar en vigor disposicions eclesiàstiques arran del Concili de Trento 1545 – 1563 que evitaven de convertir els temples en espais de disbauxa. Desaparegudes les representacions de l’interior de les esglésies, es traslladaren al carrer i després a locals teatrals.
 
La continuada vigència i l’atractiu de 'Els Pastorets' com a espectacle per a totes les edats es deriven de la capacitat dels conreadors del gènere de mantenir al llarg dels segles la frescor i la ingenuïtat del drama primigeni, al mateix temps d'aconseguir guanyar la complicitat dels espectadors mitjançant la crítica i la burla de la vida social i política del moment expressada en els cuplets, les corrandes, les sàtires o les garrofes que s'improvisen per fer les delícies del públic.
 
Catalunya acull, durant les festes de Nadal, centenars de representacions teatrals de Els Pastorets. Un dels textos més utilitzats són els de Josep M. Folch i Torres 'Els 'Pastorets o l’'Adveniment de l’Infant Jesús'; Ramon Pàmies: 'L’Estel de Natzaret'; Frederic Soler, Pitarra: 'El Bressol de Jesús' o 'En Garrofa i en Pallanga'. Però hi ha moltes més versions com les de Miquel Ferrà: 'Els Pastorets'; Antoni Molins: 'El Nacimiento del Salvador' o la 'Rendición del Esclavo'; Francesc d’A. Picas: 'La Flor de Nadal'; Joaquim Ruyra: 'La Bona Nova'; Jacint Verdaguer: 'L’Adoració dels Pastors'... I altres fins arribar a la xifra d’uns 40 textos d’autors locals representats en casals parroquials, centres cívics, ateneus, casinos, que esdevenen una de les tradicions arrelades del Nadal Català.


Comentaris

envia el comentari