Catalunya Diari

En marxa la segona fase del Museu de la Ciència – Museu del Clima i del Medi Ambient del Turó de Gardeny

En marxa la segona fase del Museu de la Ciència – Museu del Clima i del Medi Ambient del Turó de Gardeny| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

La Paeria ha reprès aquests dies les obres del Museu de la Ciència – Museu del Clima i del Medi Ambient del Turó de Gardeny amb pressupost municipal; un equipament que donarà cabuda a diferents propostes culturals, socials, educatius i científiques de la ciutat.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de l’arquitecte responsable de l’obra, Toni Gironés, i els tinents d’alcalde Rafael Peris i Fèlix Larrosa, ha visitat aquest dimarts les obres de la segona fase del Museu de la Ciència – Museu del Clima i del Medi Ambient situat al turó de Gardeny, després que la Paeria hagi reprès aquesta actuació amb pressupost municipal. Així, les obres, distribuïdes en dos projectes, consisteixen, per una banda, en l’habilitació dels accessos des del barri de la Mariola i l’enjardinat de la zona de l’entorn de l’edificació i, per una altra banda, en l’adequació de l’espai destinat a allotjar el llegat del científic lleidatà, Joan Oró. En aquest sentit, la Paeria acabarà les obres dels espais exteriors que rodegen la zona edificada associada al projecte inicial del Museu, així com les infraestructures i les construccions necessàries per a la posada en servei de l’edificació.
 
El paer en cap ha explicat que “reiniciem la segona fase de les obres del Museu de la Ciència – Museu del Clima i del Medi Ambient amb l’habilitació dels accessos des del barri de la Mariola, des dels costats laterals del Turó i, també, des del Parc Científic i Tecnològic mitjançant un passeig enjardinat que anirà descobrint la Seu Vella –i que es convertirà en un nou mirador del monument més emblemàtic de la ciutat. “Amb els nous accessos enjardinats es descobrirà una nova visió de Lleida, una nova perspectiva que no podem tenir des de cap altre lloc de la ciutat”, ha destacat l’alcalde. A més a més, segons a ha explicat el paer en cap, “també iniciem la construcció de l’Espai Oró, un espai museístic d’uns 300 metres quadrats que acollirà el llegat Oró fins ara exposat a l’Auditori Municipal Enric Granados”.
 
Per la seva banda, l’arquitecte de l’obra ha remarcat molt especialment “el diàleg que es crea entre el Turó de Gardeny i el Turó de la Seu Vella, un diàleg entre el passeig de la Rocalla de Gardeny i el Passeig de la Muralla del Turó de la Seu Vella”. I ha afegit: “El Museu de la Ciència – Museu del Clima i del Medi Ambient serà un espai públic polivalent que permetrà la creació d’una gran zona verda a la ciutat. Un gran espai de diàleg i convivència on s’interrelacionaran els quatre elements aigua, terra, foc i aire”.
 
A més a més, amb l’inici del Museu amb el llegat de Joan Oró es donarà cabuda, també, a diferents propostes culturals, socials, educatius i científiques de la ciutat.
 
L’Ajuntament de Lleida ha adjudicat a les empreses Romero Polo i MJ Gruas els dos contractes per completar aquesta segona fase de les obres del Museu de la Ciència. Romero Polo s’encarregarà de les obres de l’edifici per un cost total de 215.864 euros mentre que MJ Gruas assumirà les dels accessos per 207.757 euros. Les obres podrien quedar acabades abans de l’estiu. Les obres del Museu de la Ciència han estat aturades des de fa més de tres anys i mig com a conseqüència de la paralització del pla de barris de la Generalitat, que finançava les obres, i ara està feta la fonamentació i part de l’estructura de l’edifici. La resta del projecte, que ha estat dividit en diverses fases, podrà abordar-se més endavant.
 
Es preveu que aquesta segona fase estigui acabada abans de l’estiu.
 
Participació dels veïns de la Mariola en el projecte
Ros ha explicat que el Museu de la Ciència – Museu del Clima i del Medi Ambient permet la connexió d’un barri molt específic, la Mariola, amb un centre de coneixement de primer nivell com el Parc Científic. En el marc de la visita, l'alcalde de Lleida ha remarcat que el més important de les obres en els accessos i els espais de l’entorn és el barri, perquè, al marge d’acollir el llegat del científic lleidatà Joan Oró, és un projecte de barri com així ja el va presentar el Pla de Desenvolupament Comunitari, una iniciativa que té l’objectiu de dinamitzar socialment, urbanística i estructural el barri, a través d’una àmplia acció comunitària i participativa on estan implicades les administracions, el teixit associatiu i veïnal i la resta d’agents econòmics i socials del barri.
 
El Pla pretén ser un projecte global de millora de la cohesió social en els barris de la Mariola-Escorxador i, per extensió de tota la ciutat, que compta amb la implicació de 24 associacions, entitats i col·lectius del barri, especialment CIJCA i Maristes. Així, una de les accions que engloba el nou Pla de Dinamització és implicar els veïns i veïnes de la Mariola en la construcció del futur Museu de la Ciència de Lleida, amb el qual es crearan plans d’ocupació municipals i treballs comunitaris retribuïts perquè els veïns del barri participin en la millora dels accessos i l'enjardinament del Museu de la Ciència.


Comentaris

envia el comentari