Catalunya Diari

L’Espai Orfeó acull un concert de l’Ensemble Liberarte, una agrupació formada per dones joves

Es tracta d’un projecte de rehabilitació a través de la música reconegut internacionalment

L'Espai Orfeó acull un concert de l'Ensemble Liberarte, una agrupació formada per dones joves que han après a tocar a la presó d'Ilopango (El Salvador). Es tracta d'un projecte de rehabilitació a través de la música reconeguda internacionalment (Premi Nacional 2020) on hi participen 80 dones d'entre 14 i 23 anys que compleixen condemna per delictes vinculats a les «maras»

El concert serà presentat per l'antropòleg social Carles Feixa, comptarà amb la col·laboració del Quartet Lila format per quatre joves lleidatanes, i combinarà la música amb els testimonis de les protagonistes explicant les seves vivències.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Imatge dels membres de l’Ensemble Liberarte
L’Espai Orfeó acull un concert de l’Ensemble Liberarte, una agrupació formada per dones joves que han aprés a tocar a la presó d’Ilopango | LleidaDiari.cat

Tres joves dones que formen part de l'Orquestra de Corda de la Presó d'Ilopango

L'Ensemble LiberArte està formada per tres joves dones que formen part de l'Orquestra de Corda de la Presó d'Ilopango (El Salvador), un reconegut projecte d'inserció social a través de la música on les seves integrants van aprendre a tocar dins la presó com a forma de rehabilitació. Creada l'any 2016, actualment l'orquestra està integrada per 80 dones joves entre 14 i 23 anys que compleixen condemna per delictes vinculats a les «maras»: homicidi, extorsió, robatori, tràfic de drogues, etc.

Aquest concert divulgatiu forma part de la gira de presentació del projecte a Catalunya i Euskadi. Les integrants de l'Ensemble LiberArte combinaran música i paraula, tocant i explicant el seu testimoni de vida. El programa integra des de bandes sonores fins a musicals i música tradicional sud-americana i tindrà la col·laboració d'una jove agrupació lleidatana, el Quartet Lila, format per quatre noies entre 15 i 16 anys. La presentació de l'acte que forma part de la programació del Consell Participatiu de l'Espai Orfeó anirà a càrrec de Carles Feixa, catedràtic d'antropologia social de la UPF. LiberArte, un projecte sociocultural reconegut internacionalment.

Té com a objectiu sensibilitzar i valorar un projecte que és Premio Nacional 2020 a El Salvador

Aquest concert forma part d'una gira que té com a objectiu sensibilitzar i valorar un projecte que és Premio Nacional 2020 a El salvador i ha tingut un gran reconeixement internacional. Una gran oportunitat per conèixer el projecte de la mà de les joves components del grup i les seves històries de vida. També es presentarà el llibre 'Las guapas' on joves de l'orquestra de cordes reflexionen sobre la seva situació, i el model d'inserció i atenció integral de restitució de drets per a dones privades i exprivades de llibertat.

Amb aquesta gira LiberArte també vol donar a conèixer internacionalment l'impacte de processos d'art transformadors. La seva capacitat per impulsar el seu rol com a dones artistes i el seu autoreconeixement (canvi personal, vital i social), afavorint espais d'intercanvi personal i artístic amb joves de la comunitat catalana i crear una xarxa de suport a Catalunya.

Un projecte de cooperació internacional

La gira de l'Ensemble LiberArte es realitza amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació, hi participa l'ONG catalana Huacal, compta amb la col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra i forma part de la programació del Consell Participatiu de l'Espai Orfeó que té com a missió potenciar i donar visibilitat als usos de la cultura com eina d'inclusió i transformació social.


Comentaris

envia el comentari