Catalunya Diari

L'Espai Orfeó estrena 'Poldo', una reivindicació de la memòria històrica

El projecte compta amb el suport especial de la Federació d'Ateneus de Catalunya i l'Ajuntament de Lleida

Imatge d'Ivan Caelles
L'Espai Orfeó estrena 'Poldo', una residència teatral de reivindicació de la memòria històrica | LleidaDiari.cat

Poldo, un monòleg a partir de la novel·la de Jaume Cabré, serà el primer espectacle de la convocatòria de Residències XTAC 2020 (Xarxa de Teatres d'Ateneus de Catalunya) a estrenar-se, i tindrà lloc el dilluns 28 de desembre a les 19.30 h a l'Espai Orfeó de Lleida.

La proposta sorgeix fruit del neguit d'Ivan Caelles, actor pallarès, d'investigar i explicar la història d'aquest personatge anònim, així com la dels cossos identificats a la Fossa fictícia de Perosa. La direcció de l'obra va a càrrec del Joan Escrivà, i ha comptat amb la col·laboració de l'Ona Badia i de la Xènia Villaró.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Milers de persones assassinades i enterrades sota terra

A Catalunya hi ha milers de persones assassinades i enterrades sota terra que no han estat identificades. Les fosses plenes de cossos són les ferides mal tancades de l'aixecament violent del feixisme que va destruir el país, primer amb una guerra i després amb una dictadura, i que encara continuen vigents, i per tant, l'obra constitueix un acte reivindicatiu de la memòria històrica.

Després d'una rigorosa tasca de documentació, s'ha elaborat aquesta ficció que parteix d'un relat que dóna nom a la peça. La ironia del Poldo de Jaume Cabré es contraposa a la cruesa de quatre vides que acaben amb un tret al cap. Entre el fusell i la muntanya, es recuperen les vides d'aquests personatges que les vils execucions feixistes no van poder esborrar.

Aquesta obra forma part de la convocatòria de residències artístiques impulsada per la Xarxa de Teatres d'Ateneus de Catalunya (XTAC) adreçada a artistes professionals d'arts escèniques, a la qual es van presentar companyies professionals amb espectacles teatrals, musicals i de dansa de tots els registres i gèneres. Aquestes residències possibiliten a les companyies tenir un espai d'assaig a un dels ateneus de la XTAC durant 3 o 4 mesos. A més, l'acord també inclou la programació d'una funció d'estrena al mateix ateneu posterior al període d'assaig.

Informació Covid-19

S'ha elaborat un protocol sanitari per tal que l'Espai Orfeó sigui un espai 100% segur tant pels artistes com pels espectadors. Informem que se seguiran en tot moment les mesures i protocols de seguretat establerts per la COVID-19. Així es farà la neteja adequada de l'espai, serà obligatori l'ús de mascareta i la rentada de mans amb gel hidroalcohòlic amb un dispensador situat al vestíbul. Per tal de complir amb la distància de seguretat, tant l'accés com el desallotjament de la sala es realitzarà de forma esglaonada.

Suport i col·laboradors

La programació de l'Espai Orfeó és possible gràcies al suport de l'Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Obra Social la CaixaSupsa Supermercats Pujol – Plusfresc, Grup Catalana Occident, Elèctrica Serosense i Sistemas Digitales Ricoh. En aquest cas, compta amb la col·laboració especial de la Federació d'Ateneus de Catalunya i la Xarxa de Teatres d'Ateneus de Catalunya.


Comentaris

envia el comentari